Terug naar overzicht

‘once in a lifetime opportunity’

Meedoen met vakwedstrijden in Estland

Na met goed resultaat meegedaan te hebben met de Skills wedstrijden op school en nadat helaas de nationale vakwedstrijden niet doorgingen vanwege Corona, kwam dit jaar toch een unieke kans voorbij: de AEHT (European Association of Hotel and Tourism Schools) wedstrijd in Tallinn, Estland. Marijn van Maastricht wist het zeker: “Deze once in a lifetime opportunity heb ik met beide handen gepakt! Zo’n kans om internationale ervaring op te doen en te socializen, is echt de moeite waard.”

In deze opleiding komt alles samen

Marijn is derdejaars student en volgt de opleiding Leidinggevende keuken. Behalve dat hij graag lekkere gerechten klaar maakt, vindt hij het leidinggeven aan een team leuk om te doen. In deze opleiding komt alles samen, ervaart hij. Waarom hij meedeed aan de internationale wedstrijd in Tallinn? “Het is interessant om ongebruikelijke plekken te bezoeken en dat is Tallinn zeker. Trouwens, het is echt een mooie stad. Door mee te doen aan een wedstrijd kom je ook uit je comfortzone. Je maakt onbekende gerechten, je spreekt de hele tijd Engels, je werkt in een team met twee andere studenten die je niet kent. Het is echt uitdagend en superleuk!”

Marijn ging samen met Lars Mandemakers, koksopleiding, en Judith Sterrenburg en Isa Rooijakkers, beiden van de opleiding Travel, Leisure & Hospitality. Ze werden begeleid door docenten Wendy Gubbels en Marjolein Labruijere. Ze namen deel aan vier verschillende wedstrijden, iedere student vormde met twee medestudenten uit Europa een team waarmee ze deelnamen aan hun eigen wedstrijd. Het goede nieuws: 3 medailles! Marijn: zilver met de competitie Culinary art, Isa: zilver met de competitie Tourist destination en Judith: brons met de competitie Frontoffice.

We gingen niet om te winnen, maar om te leren

Marijn vertelt: “We hadden het er van tevoren over gehad. We gingen niet om te winnen, maar om te leren. Voor onze school was het de eerste keer dat we meededen aan deze wedstrijd. Ik ging echt met het idee: ik maak er het beste van. Ik leer wat ik kan leren en probeer zoveel mogelijk nieuwe mensen te ontmoeten. We zaten in een heel groot hotel met wel 100 studenten en begeleiders. Zodra ik uit bed kwam, stond ik ‘aan’ tot ik ’s avonds weer naar bed ging. Best vermoeiend, maar ook leuk. ‘s Morgens met z’n allen ontbijten, voorbereiden op de wedstrijd, maar ook samen trainen, workshops volgen, kletsen, Tallinn bezoeken. Ik zit nu in een snapchat-groep met 60 studenten. Dat is wel een boost voor je internationale contacten.”

Wendy en Marjolein vinden Tallinn voor de studenten een unieke ervaring: “De studenten werden in een soort pressure cooker gezet en moesten presteren. Zoals Marijn al vertelde was meedoen belangrijker dan winnen. Wij hebben met z’n allen enorm veel geleerd van deze ervaring, bijvoorbeeld communiceren in het Engels en wat miscommunicatie doet in een voor ieder vreemde taal. Onze smaak is verbeterd en we hebben geleerd om samen te werken en … soms los te laten. De studenten zijn in een week tijd enorm gegroeid. Wij raden dan ook alle studenten aan: Grijp die kans, want het is een ‘once in a lifetime opportunity!”