Terug naar overzicht

Een unieke en leerzame ervaring

Meedoen aan een internationale vakwedstrijd

Het werken met koffie vindt Liraysa (20) een feestje. De derdejaars student Leidinggevende bediening heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de verschillende smaken, technieken en specialiteiten. Toen haar docent haar benaderde of ze wilde meedoen aan een internationale vakwedstrijd voor horeca en toerismestudenten twijfelde ze geen moment. Samen met 6 medestudenten en 4 docenten stapte ze in het vliegtuig naar Italië en deed ze een geweldige ervaring op. Ook leuk: Liraysa bemachtigde een derde plaats in de Barista wedstrijd!

AEHT wedstrijd

Van 17 t/m 22 oktober vond de 35ste editie van de AEHT wedstrijd – European Association of Hotel and Tourism Schools – plaats in Senigallia, Italië. Dit jaar werd het Da Vinci College vertegenwoordigd door 7 studenten: Kim (Zelfstandig werkend bakker), Noah en Zeeg (studenten Leidinggevende travel en hospitality), Fenna en Jeroen (studenten Zelfstandig werkend kok), Brian (student Leidinggevende keuken) en Liraysa. De studenten deden mee aan verschillende wedstrijden, van front-office tot pastry en strategic thinking.

“Een vriendin van mij zei een keer.. als je ooit de kans krijgt om naar het buitenland te gaan met school moet je dat echt doen. Het leek mij direct leuk om mee te gaan. Je moet je natuurlijk ook goed voorbereiden op de wedstrijd, ik deed dat samen met een oud-kampioen Barista van Nederland. Ik dacht: alle nieuwe skills die ik tijdens de voorbereiding en wedstrijd leer zijn mooi meegenomen voor later.”

Onverwachte uitdaging

Veel docenten en klasgenoten van Liraysa gingen er stiekem al vanuit dat ze bij de Barista wedstrijd in de prijzen zou vallen. Haar passie voor horeca en koffie was duidelijk en ze gaf zelfs al koffie cursussen aan eerstejaars studenten. Ook de Engelse voertaal van de wedstrijd zou geen probleem moeten zijn voor de student die net terug was van haar stage in Frankrijk. Toen Liraysa in Senigallia werd gekoppeld aan een student uit Kroatië die bijna geen Engels sprak werd ze toch wel zenuwachtig.

“Op de eerste dag werd je gekoppeld aan een teamgenoot. Ik kwam er al snel achter dat we niet goed konden communiceren en moest daarom zoeken naar een creatieve oplossing. Uiteindelijk heb alle stappen uitgetypt en besproken met zijn docent, die het voor hem heeft vertaald. Samen moesten we tijdens de wedstrijd een espresso, cappuccino en koffie met een eigen draai maken. Gelukkig ging het door de voorbereiding goed.”

Gezellig én leerzaam

“De sfeer zat er tijdens de reis goed in”, vertelt de student enthousiast. “De wedstrijden zijn natuurlijk wel intensief. Met de medestudenten hadden we afgesproken om elkaar te supporten en  er een leuke tijd van te maken. Dat is zeker gelukt. Vooral het galadiner en de prijsuitreiking waren heel leuk. We hebben allemaal veel nieuwe mensen leren kennen in een korte tijd, geleerd over hoe je moet omgaan met andere culturen en nieuwe skills opgedaan.”