Terug naar overzicht

Boukje

Mbo-verpleegkundige of toch doktersassistent?

Mijn naam is Boukje, ik ben 17 jaar en woon in Alblasserdam.

Ik heb vorig jaar mijn mavo diploma gehaald op het Willem de Zwijger College. Ik zit nu op het Da Vinci College in Dordrecht en doe de opleiding Doktersassistent. Tot nu toe heb ik het erg naar m’n zin op deze opleiding.

Toen ik vorig jaar een keuze moest maken over welke opleiding ik wilde gaan doen vond ik dat best moeilijk. Ik wist wel dat ik iets in de zorg wilde gaan doen maar ik wist niet precies wat. Ik ben toen op internet een beetje gaan zoeken naar welke opleidingen er precies zijn in de zorg en welke opleiding er bij mij zou passen.

Er kwamen 2 opleidingen uit en dat waren Doktersassistent en Mbo-Verpleegkundige.

Voor die opleidingen ben ik naar de open dag geweest. Ik vond de open dag van de opleiding Doktersassistent net wat leuker omdat ik mezelf daar iets meer in kon vinden.

Het 1e jaar van deze opleiding bestaat vooral uit theorie-en praktijklessen. Bij de praktijklessen leer je over de handelingen die een doktersassistente mag uitvoeren bij een patiënt, je leert ook hoe je kan in schatten via de telefoon hoe snel iemand naar de dokter moet komen of dat je zelf advies kan geven.

Bij de theorielessen leer je over het menselijk lichaam, over medicijnen en ziektes en over de administratie bijhouden. Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat alle handelingen in het dossier van de patiënt komen te staan.

In het 2e jaar ga je een half jaar stage lopen in een grote instelling, bijvoorbeeld op een bepaalde afdeling van een ziekenhuis. In het 3e jaar ga je een jaar stage lopen in een huisartsenpraktijk en in dat jaar doe je ook examen.

Ik vind het een mooie opleiding die bij mij past en erg afwisselend is!

Deze blog is geschreven voor het Instagramaccount @orienterenopstuderen.

Boukje
Opleiding: Doktersassistent