Terug naar overzicht

Lisanne

Doorstromen op het mbo

Mijn naam is Lisanne en ben 20 jaar. Ik doe de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3. Ik zit nu in het eerste jaar.

Doorstromen op het mbo
Ik heb hiervoor eerst een half jaar een koksopleiding gedaan op niveau 3, maar dat vond ik niet zo leuk. Daarom ben ik halverwege dat jaar overgestapt naar de opleiding gastheer/-vrouw, ook op niveau 3. Omdat dat toen voor mij nog te moeilijk was, ben ik naar niveau 2 gegaan. Dat was voor mij op dat moment beter te doen. Ik was toen namelijk vrij onzeker en kon het niet aan om leiding te gaan geven. Ik was blij dat ik die keuze had gemaakt. De opleiding duurde twee jaar. Waarom ik eerst voor koks heb gekozen weet ik eigenlijk niet zo goed. Het leek mij een hele leuke opleiding, maar ik zie het nu meer als een hobby dan als een echt vak.

Ik wilde dus niet verder in de horeca, maar iets gaan doen met kinderen. Toen ik nog op de opleiding gastheer/-vrouw zat hadden we een project tijdens Sinterklaas en dat is mij zo goed bevallen dat ik echt iets met kinderen wilde gaan doen. Daarom heb ik voor de opleiding pedagogisch medewerker gekozen. Dit is een mbo niveau 3 opleiding. Doorstromen naar het hbo wil ik denk ik niet, maar ik kan niet in de toekomst kijken. Ik wil graag met kinderen gaan werken, maar hierna eerst nog niveau 4 gaan doen.

Het grootste verschil tussen niveau 2 en 3 is dat je nu meer zelf moet doen. Docenten gaan je niet met alles meer helpen. Je wordt natuurlijk wel geholpen als je daar om vraagt. Zo heb ik ook huiswerkbegeleiding gehad, waardoor ik het overzicht weer kon zien tussen alle opdrachten die ik moest maken. Je krijgt nu wel veer meer huiswerk.

Mijn tip voor studenten die ook willen doorsturen op het mbo is om het gewoon te doen. Als jij iets wilt doen, moet je ervoor gaan. Het is ook jouw beslissing en niet die van iemand anders. Dus ik zou zeggen: gewoon doen als je dat wilt!

Lisanne
Pedagogisch medewerker kinderopvang