Terug naar overzicht

Interview oud-student Sanne en bijeenkomst Orange the World

Op 30 november doet ROC Da Vinci College mee aan Orange The World, de campagne tegen geweld tegen vrouwen. Die dag komen studenten, docenten en sprekers bij elkaar om stil te staan bij de veiligheid van jongens en meiden op school en daarbuiten. Oud-student en ervaringsdeskundige Sanne Reitzema vertelt haar verhaal om anderen te inspireren en helpen.

Op het eerste oog heeft Sanne alles voor elkaar: een typische beauty and the brains, verloofd, creatief, een hard werkende vrouw. Ze draagt echter een groot litteken met zich mee: ze is in haar jeugd misbruikt. Deze bagage bracht ze met zich mee toen ze in 2016 op het Da Vinci College begon. Voor haar voelt de cirkel dan ook rond nu ze 30 november komt spreken op haar oude school. De motivatie om zich zo kwetsbaar op te stellen en haar verhaal te delen, haalt ze uit het feit dat ze anderen wilt helpen.

“Docenten zijn vaak het eerste aanspreekpunt en kunnen dingen in het gedrag van kinderen signaleren”, vertelt Sanne. “Ik was 13 jaar toen ik over mijn misbruik durfde te vertellen, maar mijn mentor stuurde me weg”. Een pijnlijke afwijzing voor een kind dat zo hard hulp nodig had.

Schreeuw om hulp
Sanne komt van ver. Ze pendelde tussen huis en school terwijl ze heftige dingen doormaakte en de ballen in de lucht moest houden. Ten tijde van het misbruik werd haar oma ernstig ziek, had ze verkeerde vrienden en liep het op school vaak uit de hand. Dit alles noemt ze nu een schreeuw om hulp, wat niet werd gezien. Ook niet door haar mentor toentertijd. Dat gunt zij niemand en ze grijpt een campagne als Orange the World aan om daar aandacht voor te vragen. “Laten we met elkaar in gesprek gaan hierover. Oók met jongens.” Dat is wat we 30 november dan ook gaan doen.

Ervaringsdeskundige voor de klas
Tijdens haar opleiding Pedagogisch Werk kwam er een ervaringsdeskundige spreken, omdat je in dit beroep te maken kunt krijgen met huiselijk geweld of misbruik bij kinderen. Voor Sanne had deze les een heel andere betekenis. “Het verhaal van een ervaringsdeskundige wakkert een soort vuur in je aan. Je voelt dat er hoop is na misbruik of geweld. Dit heeft een enorme nasleep; het is niet alleen het misbruik zelf, ook daarna: hoe ga je verder? Hoe pak je alles weer op? Ik vind daarom dat iedere opleiding een bezoek van een ervaringsdeskundige verdient, niet alleen de pedagogische/zorgopleidingen.” Zelf heeft ze de begeleiding op Da Vinci als goed ervaren, haar mentor was voor ze begon al op de hoogte.

Blijvende aandacht
Ze heeft nog andere ideeën om ook ná Orange the World blijvend aandacht te houden voor misbruik en geweld. “In mijn tijd was er nog niet zoveel, alleen de Kindertelefoon. Tegenwoordig heb je anonieme websites en social media. Dat is laagdrempelig. Laat jongeren zien waar ze terechtkunnen.” Ze verwerkte haar eigen misbruik ook op andere manieren. Sanne maakt een podcast en schreef een gedicht, dat op 30 november wordt overhandigd en een plek krijgt op Da Vinci College. “Ik gooi mijn trauma open om anderen te helpen. Als er in mijn tijd iemand als ik was geweest, had ik daar zoveel aan gehad”.

Bijeenkomst 30 november
Ontmoet Sanne en andere sprekers, studenten en docenten tijdens de bijeenkomst ‘Veilig, overal en altijd’ op donderdag 30 november. Het is van 13.00 uur tot 14.30 uur in de Leonardozaal op het Leerpark. De bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door team Sociale Veiligheid van het Da Vinci College en Soroptimisten Dordrecht. Wethouder Chris van Benschop (Hoger Onderwijs) zal ook een bezoek brengen. Ingrid Tuinenburg spreekt namens het College van Bestuur en er zijn aanwezigen vanuit de Studentenraad en gemeente Dordrecht.