Terug naar overzicht

Frankrijk

Internationale stage bij Château Les Merles

“Een internationale stage? Doen, want het levert je veel op!”

Toen zijn docent tijdens een les vroeg wie stage wilde lopen in Frankrijk, greep Jasper Hooghwerff zijn kans. Als student van de opleiding Zelfstandig werkend Kok leek het hem een mooie uitdaging om kennis te maken met het land van de haute en nouvelle cuisine en om “gewoon even heel wat anders te doen”, zoals hij het zelf omschrijft.

Internationaal

Dat het anders was dan thuis, daar kwam Jasper al snel achter: “De taal, het werkritme, alleen in Frankrijk, het was één grote bom”, vertelt hij. “Ik liep stage in een hotel-restaurant, Château Les Merles in Mouleydier, vlakbij Bergerac in de Dordogne. De chef en de eigenaren zijn Nederlanders, dus dat was een geluk, want ik sprak geen woord Frans. Met één jongen communiceerde ik in het Engels en de Fransen leerde ik in de drie maanden dat ik er was goed te verstaan, maar spreken vind ik nog steeds moeilijk. Overigens hadden ze gehoord dat ik een half jaar Duits op school had gehad. Dus als er Duitse gasten waren, vroegen ze of ik met hen wilde praten. Echt internationaal dus en je talenknobbel wordt zo wel geactiveerd!”

Weg met de vooroordelen

“Wat deze stage me vooral gebracht heeft”, gaat Jasper verder, “is dat ik zelfstandig ben geworden. Zelfs de was deed ik zelf. Ik was op mijn vrije dagen alleen en heb geleerd activiteiten te ondernemen, maar ook geleerd om mijn rust te nemen. Dat laatste was nog moeilijk. Ik had vanaf het begin een 40-urige werkweek en we werkten in gebroken diensten. Als je dan maar doorgaat, ben je binnen twee weken bekaf, wat mij overkwam. Op aanraden van de anderen ben ik siësta gaan houden en ook op mijn vrije dagen sliep ik bij. Dat scheelde! Maar wat ik ook geleerd heb, is dat ik de Fransen, maar ook de Nederlanders, anders ben gaan zien. De vooroordelen zijn weg. De Fransen zijn echt aardig en gezellig en wij Nederlanders kunnen wel heel erg snel zeggen wat we denken, dat valt niet altijd goed. Ik denk nu wat langer na voordat ik iets zeg.”

Plannen

Op de vraag of Jasper plannen voor de toekomst heeft antwoord hij: “Ik wilde altijd al graag een eigen restaurant, maar nu wil ik eerst terug naar Frankrijk, naar mijn stageadres. Het was er zo fijn dat ik daar nog wel wil werken. Daar zorgt zo’n stage ook voor: dat je uit je comfortzone opnieuw naar jezelf kijkt en bedenkt wat je precies wilt.”

Jasper Hooghwerff, 19 jaar
Opleiding: Koksopleiding, zelfstandig kok, 3e jaars