Terug naar overzicht

Roxanne van de Graaf

Huisje, Kindje, Opleiding!

Ik ben Roxanne van de Graaf, bijna 28 jaar en moeder van de 6-jarige Jazzley. Sinds september 2019 volg ik de opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlening aan het Da Vinci College in Dordrecht.

Was de keuze om weer naar school te gaan makkelijk? Nee, absoluut niet! Ik heb er 3 jaar over gedaan om de knoop door te hakken. Toen ik eenmaal begon had ik er super veel zin in, maar keek wel op tegen het huiswerk maken en dergelijke. Ik heb hier een mannetje lopen wat gewoon om 8.30 uur naar school moet. Geregel voor tussen de middag of na schoolse opvang. Dat is allemaal nog zo makkelijk niet.

Corona

Uiteindelijk loopt het allemaal vrijwel op rolletjes en dan is daar opeens Corona. De basisschool ging sluiten en Da Vinci daarna ook. Oké, het werd me wat makkelijker gemaakt, want ik hoefde niet meer te heen en weer en te regelen wie, waar en hoe laat Jazzley ophaalde. Nu kwam alleen het volgende probleem om de hoek: Online lessen! Ja, op zich zet je de laptop neer en volgt de les, prima! Maar niet als er 1 naast je zit: “Mam, mag ik wat eten?” “Mam, mag ik wat drinken” “Mamaa, ik heb gepoept!”. De televisie met een hoop herrie en YouTube filmpjes die uit de tablet galmen. Ik heb altijd al een concentratieboog van 0,0 gehad, maar nu was die helemaal ver te zoeken. Dus focus mama, focus! “Mamaaaa” “Nee, Jazzley mama heeft even les nu even niet.” “Maar mama ik wil een spelletje doen.” “Nou vooruit, ga maar op je Switch een spelletje doen.” En wat een rust had ik ineens. Natuurlijk, de game geluiden waren er wel, maar verder was het “rustig”.

Mijn planning voor school

Dit was dus mijn ideale oplossing om “rustig” te kunnen werken. Mijn planning voor school is vooral; Wanneer ik een opdracht krijg, probeer ik hem gelijk te maken. Indien mogelijk werk ik gelijk een stukje vooruit. Mocht ik de volgende keer even geen rustige omgeving hebben loop ik niet gelijk achter. En zo heb ik mij eigenlijk best goed door deze periode heen gewerkt. Ik hoorde van docenten en andere studenten dat ze het heel moeilijk vonden doordat ze de opdrachten niet goed begrepen of dat ze werkdruk ondervonden door het vele huiswerk. Zelf begreep ik hier niet zoveel van, want als ik het thuis met een kleintje als red, waarom zij dan niet? Wanneer je een opdracht krijg maak hem dan, en wacht niet tot einde van de periode en je eigenlijk al veel te laat bent. Ik zeg je eerlijk, ik mis mijn klasgenootjes wel. De afleiding, andere omgeving en gewoon het gezellige geklets.

Ach, nog even volhouden en volgend jaar gaan we gewoon op school weer knallen!
Ik heb der zin an!

Roxanne van de Graaf
Sociaal Maatschappelijk Dienstverlening