Terug naar overzicht

Skills Heroes finalist Jelle: "ik wil aandacht vragen voor mijn vak"

Jelle (18), derdejaars student Maatschappelijke Zorg Persoonlijk Begeleider, is samen met drie andere Da Vinci studenten door naar de finale van de mbo-vakwedstrijd Skills Heroes. Op 23 en 24 maart 2023 gaat hij in RAI Amsterdam de strijd aan met studenten van andere ROC’s om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland in zijn vakgebied te bemachtigen. Wij zochten hem op om vragen te stellen over zijn deelname.

Een nieuwe uitdaging

Een echt mensen-mens. Zo omschrijft Jelle zichzelf. “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het leuk vind om met mensen te werken en mensen te helpen. Eén glimlach van een cliënt is al genoeg om mijn dag te maken. Ik wil na mijn opleiding graag werken in de psychiatrie.”

Jelle, die ook klassenvertegenwoordiger is, vindt het vooral leuk om bezig te zijn. Als hij niet op stage is organiseert hij klassenuitjes en haalt hij feedback over de opleiding op bij medestudenten. Toen in de les een presentatie werd gegeven over Skills Heroes, keken Jelle en Ismay – klasgenoot, buddy én reserve kandidaat – elkaar direct aan. “Dit is echt iets voor ons!”

In de afgelopen maanden hebben ze samen gespard, geoefend en heeft Jelle met Ismay aan zijn zijde goed gepresteerd tijdens de voorrondes en kwalificatiewedstrijd. Met een plek in de finale als resultaat!

 

Meer zelfvertrouwen

“Ik wilde graag aan Skills Heroes meedoen om mijzelf te bewijzen dat ik het kan”, vertelt Jelle. “Ik ben dit avontuur aangegaan met weinig zelfvertrouwen. Dat heb ik wel meer gekregen moet ik zeggen.” De enthousiaste student wil met zijn deelname ook aandacht vragen voor zijn vak. Hij merkt dat de opleiding en het werk vaak worden onderschat. “We werken keihard en ons werk gaat verder dan alleen activiteiten doen met cliënten. Ik hoop dat andere mensen dat ook gaan inzien.”

 

Klaar voor de finale

Jelle kijkt met gezonde spanning uit naar de finale. “Zodra ik té veel ga nadenken, word ik toch wel zenuwachtig. In ons geval is het ook moeilijk om een stage- of werkdag voor te bereiden. Je weet nooit wat je te wachten staat. Dat geldt ook voor de wedstrijdopdracht, in de vorm van een rollenspel. Ik wil de finale daarom vooral ingaan met de houding alsof ik gewoon op stage ben. Dan moet het wel goed komen.”

Skills Heroes zijn nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten. Via een voorronde op school en een kwalificatiewedstrijd kunnen mbo-studenten in de nationale finale komen. Tijdens de nationale finale in maart 2023 strijden ze om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland in hun vakgebied. Kijk voor meer informatie op www.skillsheroes.nl.