Terug naar overzicht

Doorstromen in het mbo met Matthias

Matthias (20) is een echte doorstromer: van verkoper naar verkoopspecialist, Matthias rondde de afgelopen jaren in razend tempo zijn opleidingen af en is nu werkzaam als sales advisor bij Amac. We stelden Matthias een paar vragen over zijn studiereis!

Hoi Matthias! Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Matthias. Ben 20 jaar oud en momenteel werkzaam als Service Ambassador en sales Advisor bij Amac in Dordrecht.”

Je hebt de studie verkoop niveau 2 gedaan. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“Ik wilde graag als verkoper aan de slag om uiteindelijk uit te komen bij verkoopspecialist aangezien ik zelf al veel wist van bepaalde producten (audio en software).”

Wist je toen al (tijdens je eerste studie) dat je wilde doorstromen?
“Tijdens mijn eerste studie had ik al snel de keuze gemaakt om door te stromen naar de opleiding verkoopspecialist. Hier ben ik vooral achter gekomen bij mijn vorige stagebedrijf omdat ik daar ook al bezig was met het adviseren van producten aan klanten en al gauw merkte ik dat dit hier mee door wilde.”

Welke opleiding doe je nu? Hoe gaat dat?
“In mei 2022 ben ik voor de opleiding verkoopspecialist geslaagd en momenteel ben ik 40 uur per week aan het werk op mijn voormalige stageplek. Tijdens de opleiding en de stage wilde ik alles zo snel mogelijk afronden. De stage heb ik binnen een jaar afgerond en de opleiding zelf in 1.5 jaar tijd.”

Hoe verliep het proces? Wie heeft je geholpen vanuit Da Vinci?
“Ik vond het belangrijk om de stage als eerst af te ronden zodat ik mij kon focussen op de opleiding zelf. Uiteindelijk heb ik alles wat voor de stage afgerond moest worden zo snel mogelijk ingeleverd en kreeg ik gelukkig snel antwoord terug van de docent(en).”

Heb je je studie versneld of in de gewone tijd gedaan?
“Ik ben zelf van het zo snel mogelijk afronden zodat ik mijn toekomstplannen sneller kan gaan bereiken: beide studies heb ik dus op z’n snelst afgerond. Ook tijdens de lockdown heb ik zelfstandig dingen kunnen maken en afronden.”

Over je stageplek: hoe ben je daar terecht gekomen? Hoe ziet een stagedag eruit?
“Zelf wilde ik al lang bij een Apple Reseller gaan werken. Toen ik op zoek ging naar een stageplek in de buurt kwam ik uiteindelijk bij Amac Dordrecht uit.

Op stagedagen ben ik druk met het verkopen en service verlenen. De servicekant is mijn sterkste punt aangezien ik veel technische kennis heb en de meeste problemen van klanten goed op kan oplossen. Ook leer ik mijn collega’s hoe de juiste serviceverlening gegeven moet worden en hoe bepaalde procedures werken.”

Wat wil je hierna gaan doen? Werken bij Amac? Of verder studeren?
“Voorlopig zal ik wel bij Amac werkzaam zijn! Ik heb het erg naar mijn zin en ben in korte tijd Service Ambassador geworden.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van doorstuderen vs werken?
“Als je kiest voor doorstuderen heb je later meer mogelijkheden wat betreft solliciteren. Als je gaat werken krijg je inkomen en kan de focus meer gericht worden op de werkzaamheden die verricht moeten worden op de werkvloer.”

Heb je nog tips voor andere studenten die overwegen door te stromen?
“Kies vooral een opleiding die je leuk vindt en waar je in de toekomst ook iets mee zou willen doen. En wacht niet te lang met een keuze maken.”

Heb jij ook interesse in doorstromen binnen de retail of naar een andere opleiding? Bel dan naar 0900-7890789 voor opleidingsinformatie of check de info op de website.