Terug naar overzicht

Docent en student opleiding Audicien aan het woord

Experts trekken aan de bel: veel jongeren lopen gehoorschade op. Er is meer vroegtijdige voorlichting nodig. Het Da Vinci College biedt de BBL-opleiding Audicien (niveau 4) aan. Docent Thomas Ophof en student Cindy Westerduin herkennen de toename van gehoorproblemen. In de opleiding is er dan ook aandacht voor de belangrijke rol van de audicien en het gehoor van kinderen.

In hoeverre zijn jullie bewust van het belang van de audicien, nu gehoorproblemen zo vaak voorkomen?
“Wij herkennen de toename van oorsuizen onder jongeren en jongvolwassenen. Het belang van de audicien is zeker aanwezig. De audicien is vaak de eerstelijns zorgprofessional waar jongeren naartoe komen. Dit komt vanwege de laagdrempeligheid bij een audicien. Het is erg leuk om de maatschappij en de branche zo te kunnen ondersteunen.”

Experts bedenken maatregelen om gehoorproblemen te voorkomen, bijvoorbeeld voorlichting voor kinderen. Wat vinden jullie daarvan?
“Kinderen moeten zich inderdaad meer bewust zijn van het gevaar van gehoorschade. Dit zou kunnen doormiddel van vroegtijdig instructie geven over bijvoorbeeld het gebruik van tablet en telefoon, maar ook over gamen met een hoofdtelefoon of headset. Deze kunnen vaak heel hard en is dus schadelijk bij langdurig gebruik. Soms ook al bij kortdurend gebruik vanwege het veel te harde volume dat er uit deze apparaten kan komen. Bij deze instructie hoort eigenlijk ook het gebruik van oordoppen. Daarnaast is het verstandig dat ouders meegenomen worden in dit proces. Als het bij hen bekend en normaal is dan gaan over het algemeen de kinderen hierin mee.
Tijdens de opleiding staan we uitgebreid stil bij de risico’s van gehoorschade. Het zit verwerkt in het werkproces. Er moet uitleg gegeven worden op het moment dat een klant voor gehoorbescherming langs komt. Misschien is dit moment wel te laat en zou het beter zijn als uitleg eerder komt.”

Cindy, wat maakt dat je met plezier de opleiding op Da Vinci volgt?
“Ik heb gekozen voor het vak audicien. Mijn werkgever werkt samen met het Da Vinci College. Dit is van mijn werkgever een uitstekend keuze! De lessen worden op een prettige manier gegeven en wij hebben als leerlingen elke week zin in de schooldag. We sparren regelmatig in de klas over hoe we dingen doen en aanpakken in de praktijk. Ook kijken we hoe we van elkaar kunnen leren, buiten dat we van de leraren veel leren. Ze leggen het op een fijne, duidelijke manier uit.”

Nieuwsgierig naar de audiciensopleiding? Bekijk deze pagina voor meer informatie.