Terug naar overzicht

“Een goede keuze maken voor een opleiding, doe je voor jezelf ”

De studiekeuze(tips) van Sem

Als Sem maar meteen met een advies mag beginnen voor alle jongeren die moeten kiezen voor een opleiding op het mbo: “Oriënteer je goed, pak alle opties aan die je geboden worden. Denk aan lessen loopbaan oriëntatie, maar ook websites van scholen bekijken, onderwijsmarkten en open dagen bezoeken én meelopen. En vergeet niet met je vrienden en ouders te praten. Een goede keuze maken voor een opleiding, doe je voor jezelf, voor jouw eigen toekomst. Hoe fijn is het dat je daar, door goed rond te kijken, zelf grip op kunt hebben!”

Opleiding in de Duurzaamheidsfabriek 
Sem is tweedejaars Technicus Engineering en heeft gekozen voor de uitstroomrichting Elektrotechniek. Hij krijgt les in de Duurzaamheidsfabriek: “Het gebouw ziet er modern uit, maar ook de techniek en het vakmanschap van de docenten is helemaal van nu”. Hij heeft het erg naar zijn zin en vindt dat hij de juiste studiekeuze heeft gemaakt. Maar daar heeft hij wel energie in gestoken.

Keuzes maken
Sem heeft op de middelbare school zich volop georiënteerd. Gelukkig heeft hij een groot netwerk, waardoor hij mocht kijken bij verschillende bedrijven en beroepen. Zijn vader is elektromonteur en samen deden ze vroeger klusjes. Sem: “Dat was leuk om te doen.” Een vriend van hem zat al op de opleiding Technicus Engineering in de Duurzaamheidsfabriek en nodigde hem uit om een keer mee te lopen met de woorden: “De opleiding is echt iets voor jou”. Sem vertelt: “Tijdens zo’n meeloopdag maak je mee hoe het er in werkelijkheid toegaat op een opleiding. Op een open dag hoor je mooie praatjes, maar in een klas een dag meedoen met de studenten, de leraren en met de opdrachten, dan weet je pas hoe het is”. Uiteindelijk gaf de meeloopdag de doorslag en koos hij voor het Da Vinci College.

Toekomst
Sem heeft vroeger nog getwijfeld of hij de havo zou gaan doen, maar uiteindelijk koos hij voor het mbo, want praktijkvakken vindt hij leuk. Misschien dat hij hierna een ad-traject gaat doen of hbo, maar eigenlijk wil hij graag aan het werk. Hij droomt van scheepselektro. De maritieme sector spreekt hem, als geboren en getogen inwoner van Krimpen aan de IJssel, enorm aan.

Opleiding: Tweedejaars Technicus Engineering. Uitstroom: Elektrotechniek