Terug naar overzicht

Sytse Pot

De overstap van havo naar mbo

Sytse Pot (22) is oud Da Vinci student en nu studeert hij ruimtelijke ontwikkeling aan de Hogeschool Rotterdam. Vorig jaar vertelde hij in zijn blog over de overstap van havo naar mbo.

In dit blog komen wij terug bij Sytse om te kijken hoe hij zijn toekomst positief aan het opbouwen is en wat hij mee wilt geven aan mbo’ers die willen doorstuderen aan het hbo.

Een nieuwe wereld die opengaat
Ik had destijds de keuze gemaakt om te stoppen met havo en vier jaar een mbo opleiding te volgen. Dit zag ik als een kans om mijzelf beter te kunnen ontwikkelen door iets praktisch te gaan leren. Nog steeds heb ik geen spijt van mijn keuze en doe ik nu de hbo-opleiding ruimtelijke ontwikkeling in Rotterdam.

Ruimtelijke ontwikkeling, voorheen bekend als ruimtelijke ordening en planologie. Het is een vakgebied binnen de gebouwde omgeving. Alles wat te maken heeft met de openbare ruimte komt langs bij mijn opleiding. Bijvoorbeeld de locatie voor een nieuwe school, een ontwerp voor een woonwijk, maar ook het maken van een nieuw beleid. Het is onderzoek doen naar een gebied in een stad of dorp en bepalen hoe dit gebied zich in de toekomst moet ontwikkelen.

Ik had altijd al in interesse in steden en architectuur. Toen ik deze opleiding ontdekte ging er een nieuwe wereld voor mij open. Onbewust spelen de beslissingen en keuzes een grote rol in ons dagelijks leven zonder dat wij het door hebben. Dat vind ik er mooi aan.

De overstap tussen mbo en hbo
De overstap van mbo naar hbo was makkelijker dan gedacht. Ik sta nuchter in situaties en ik pak dingen snel aan. Wat ik geleerd heb op het mbo en zeker mee neem, is dat docenten je collega’s zijn, als je er volwassen mee om gaat. Docenten willen je altijd een duwtje in de rug geven als je er meer uit wilt halen. Ze zijn er voor jou.

Het is zeker ook mooi dat ik niet de enige mbo’er ben in mijn klas. Het is lastig om via thuisonderwijs mijzelf te vergelijken met de andere mbo’ers, maar je herkent ze wel. Die delen ook de praktische en nuchtere aanpak in het werk dat ze doen.

Wat ik mee wil geven aan studenten die twijfelen om van mbo naar het hbo te gaan:

Gewoon doen, dat werkdiploma heb je al op zak. Het valt altijd te proberen en in het ergste geval kan je nog bij je stageadres gaan werken. Een tussenjaar hoef je als mbo’er nooit te nemen. Wel raad ik alle mbo’ers, die uiteindelijk toch niks vinden aan het hbo, om op tijd te stoppen.