Terug naar overzicht

Anne Capmas

Cum laude tijdens Corona

Het jaar 2020 zal ik niet gauw vergeten. Het is het jaar dat de Centrale Examens niet doorgingen wat in vijfenzeventig jaar niet meer was voorgekomen.

Mijn naam is Anne Capmas, ik ben bijna 20 jaar en ik ben cum laude geslaagd voor vwo op het VAVO Da Vinci College Dordrecht.

Vmbo – mbo – vavo

Het is precies 4 jaar geleden dat ik net slaagde voor mijn vmbo. Ik begon daarna aan de MBO-opleiding Ondernemer/Manager in de Horeca, in Breda. Tijdens een stage kwam ik tot de ontdekking dat de horeca helaas niet bij mij paste. Ik wilde terug naar de middelbare school, maar omdat ik toen bijna 17 was en niet in de klas wilde komen met jongere leerlingen kwam ik op het idee om de vavo te gaan doen.
Toen ik mij aan wilde melden werd ik niet zomaar aangenomen. Ik moest een toelatingstoets maken voor wiskunde vanwege het ‘geweldige’ resultaat op de mavo (Ik stond een vier). Toen ik voor die toets een hoog cijfer haalde werd ik toegelaten in havo 4 (het kostte me wel 3 maanden lang hard werken om eigenlijk alles van wiskunde te leren).

Havo 4

Ik kwam dus terecht in havo 4, een klein klasje waar ik me direct thuis voelde. Naast al mijn schoolvakken, heb ik veel geleerd over plannen en over hoe ik moest leren. Niet onbelangrijk is dat ik hier ook hele leuke vriendschappen heb gemaakt. Omdat het vavo een kleine school is, heb je veel contact met de docenten en bovendien volg je alleen leervakken die meetellen voor je eindexamen, hier was ik ook erg blij mee omdat ik niet hoefde te sporten of creatief hoefde te doen.

Na een goed eindresultaat van havo 4 kon ik door naar havo 5. Ik heb alles op alles gezet om met een goed gemiddelde te slagen om zo door te kunnen stromen naar vwo 6. (Wat stiekem vanaf het begin al mijn doel was).

Vwo 6

Normaal gesproken doe je de overstap van havo naar vwo 5 maar omdat de docenten vertrouwen in mij hadden en mijn cijfers het toelieten mocht ik in één jaar doorstromen. Vwo 6, afgelopen schooljaar was heel zwaar omdat ik voor sommige vakken (zoals wiskunde) stof moest leren die ik nog nooit eerder had gezien. Toch heb ik alles op alles gezet, dit loonde ook aangezien ik met mooie cijfers ben geslaagd.

Naast dat het vavo een kleine school is waar de lijntjes tussen de docenten en leerlingen kort zijn hebben zij mij ook het vertrouwen gegeven dat ik zelf een beetje verloren had in mijn pubertijd. Ik wil dan ook de docenten, mentoren en het examenbureau ontzettend bedanken voor alle begeleiding en steun de afgelopen jaren.

Toch heb ik geen spijt van mijn beginnende schoolcarrière, ik zie het als een leerproces en het is ook logisch dat je op 16-jarige leeftijd nog niet weet wat je wilt doen voor de rest van je leven.

Ik wil met mijn verhaal laten zien dat je alles kunt bereiken wat je wilt als je er de moeite voor wilt doen. Tja en dat betekent dat je soms wel een feestje moet laten lopen!

Anne Capmas
Vavo / vwo