Terug naar overzicht

Amber Slingerland

Clínica Santa Elena

Hola a todos,

Dit jaar ben ik op 28 april vertrokken met het vliegtuig naar Malaga in Spanje om daar voor drie maanden stage te lopen in het ziekenhuis Clínica Santa Elena. Dit was een gave ervaring die ik niet had willen missen en nooit meer zal vergeten!

Deze stage was geregeld door het bemiddelingsbureau JongLeren.Es en zij hadden van tevoren ook woonruimte voor mij geregeld niet ver van het centrum van Malaga. Het op mezelf wonen en volledig op mezelf aangewezen zijn, was al een hele ervaring en soms een uitdaging op zich. Achteraf ben ik supertrots dat ik dit heb gedaan.

In het ziekenhuis heb ik ontzettend veel geleerd en mogen zien. Ik heb op de verschillende afdelingen een kijkje mogen nemen, o.a. op de OK, de spoedeisende hulp, de verpleegafdeling, de dialyse afdeling en de kinderpoli. In Spanje wordt er op een heel andere manier gewerkt en met elkaar en de patiënten omgegaan dan in Nederland. Als stagiaire werd ik in Spanje ingepland als boventallig en ik kreeg dan ook veel ruimte om mijn kennis over alles wat reilt en zeilt in een ziekenhuis te vergroten. Ik heb in Spanje veel verpleegtechnische handelingen mogen uitvoeren. Handelingen werden een keer voorgedaan en dan mocht ik het vaak al zelf doen. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar alles veel meer volgens protocollen verloopt. Op de verpleegafdeling in Spanje liggen alle ziektebeelden door elkaar en ook worden kinderen en volwassenen niet gescheiden.

Ik vond het fijn als er Nederlandse patiënten in het ziekenhuis lagen. Zij voelden zich vaak erg ongemakkelijk omdat veel personeel geen Engels en zeker geen Nederlands sprak. Ik kon hen geruststellen en bijstaan en dit werd erg gewaardeerd.

In de omgeving van Malaga
Naast mijn werk in het ziekenhuis, ging ik regelmatig naar de stranden in de buurt. De mode in Spanje vind ik leuker dan in Nederland en in het centrum van Malaga was het goed winkelen. Ik leerde al snel andere mensen kennen die ook stageliepen in de stad. We gingen vaak uit en zo leerde ik ook veel Spanjaarden kennen. In de omgeving van Malaga was veel te zien. Ik heb diverse plaatsen bezocht en tochten door de omgeving gemaakt. Ik ben zelfs drie dagen naar Marokko geweest. De veerboot ernaar toe was namelijk vlakbij.

In drie maanden tijd heb ik écht mijn hart verloren aan Malaga / Spanje, aan de mensen en de ongedwongen sfeer; komt het vandaag niet dan kan het morgen wel ‘mañaña, mañaña …’

Adios y hasta pronto!

Amber Slingerland