Terug naar overzicht

Aylin Akdeniz

Berlijn 2019

Berlijn 2019

Mijn ervaring als verpleegkundige student in het Buitenland

Ik heb altijd al stage willen lopen in het Buitenland en toen het Da Vinci College dit als mogelijkheid voorstelde wist ik gelijk dat ik het wou doen. Het was nog de keuze naar welk land maar na een informerend gesprek met een internationale stagebegeleider paste Berlijn toch het meest bij wat ik wou leren. Bij aankomst in Berlijn had ik wat tegen slagen maar gelukkig hielp mijn bemiddelaar mij hier mee. Na de eerste week heb ik mezelf geen enkel seconden verdrietig of wat dan ook gevoeld. Ik voelde me gelijk thuis en probeerde zelfs mijn stage te verlengen.

Taalles

De eerste twee weken kregen we een taalles om de Duitse taal wat onder de knie te krijgen. Ik had zelf niet echt iets met de Duitse taal maar ben blij aangezien je in het ziekenhuis wel gewoon goed moet kunnen beheersen en Duits nog aardig over een komt met de Nederlandse taal. In deze twee weken heb ik veel woorden geleerd gerelateerd tot het ziekenhuis. Ook heb ik veel andere Nederlandse studenten ontmoet die ook in Berlijn een stage volgen. We hebben samen met de bemiddelaar en alle studenten in Berlijn een fietstour gehad en hebben alle bezienswaardigheden van Berlijn bezocht.

De start

Toen begon onze stage in het ziekenhuis. Ik heb eerst 3 weken op een leerafdeling gelopen. De afdeling Diabetologie/Geriatrie was voor 9 weken omgebouwd tot een leerafdeling. Dus de afdeling werd door allemaal Duitse studenten gedraaid. Hier heb ik veel geleerd met betrekking tot het contact met de patiënten en heb ik mijn Duitse taal erg snel kunnen bevorderen. Op de Diabetologie/Geriatrie ging het vooral om het monitoren van de gezondheid van de zorgvrager en kwam je meer in contact met de ziektebeelden van Geriatrie. Denk hierbij aan bv. beginnende dementie, diabetes en vocht problemen. Hier heb ik dan ook veel geleerd met betrekking tot infusen en wat voor vloeistoffen bij welke medicatie gebruikt worden etc.

Orthopedie/umfallchirurgie

Na deze 3 weken ging ik naar de afdeling Orthopedie/umfallchirurgie. Hier heb ik 7 weken gelopen. Er was een groot verschil tussen deze twee afdelingen. Niet alleen het gezondheidsbeeld maar ook met hoe dingen werden aangepakt. Orthopedie/umfallchirurgie afdeling stond veel meer in contact met de OP en de artsen dan de Diabetologie/Geriatrie. Op deze afdeling kreeg ik dagelijks verantwoordelijkheid voor mijn eigen kamer van 4 bedden waar ik die dag dan het aanspreekspunt voor zou zijn voor de artsen etc.
Op deze afdeling was het vooral heup en knie transplantaties. Zo nu en dan kregen we ook wat heftigere botbreuken van de spoedeisende hulp opgestuurd maar die bleven dan vaak maar voor een dag. De afdeling had ook 3 privé kamers. Dit werd het comfort bereik genoemd. Hier moest je dan extra voor verzekerd zijn of zelf voor betalen. Wij werkten veel samen met Fysiotherapeuten die de patiënten een heupoperatie of een knieoperatie weer mobiel willen krijgen. Ik heb mee mogen kijken met een heupoperatie. Ik heb aan de operatietafel mogen staan en zo nu en dan mocht ik een pincet aangeven. Dit klinkt waarschijnlijk voor vele van jullie als iets kleins maar voor een stagiaire is dit in Duitsland heel wat.

Deze geweldige tijd in Berlijn

Mijn Duitse taal is enorm verbetert en Ik heb zoveel handelingen geleerd en meer zelfvertrouwen gekregen in het handelen als verpleegkundige. Verder heb ik zoveel leuke herinneringen gemaakt in Berlijn met nieuwe vrienden en mijn huisgenoten. Berlijn zelf is echt een geweldig grote stad waar er voor iedereen wel wat te vinden is. Vooral voor studenten is er veel te beleven ’s avonds.

Ik heb zo erg genoten van deze geweldige tijd in Berlijn dat ik het aankomende nieuwe jaar wisseling in Berlijn ga vieren met mijn vrienden die daar nu nog stagelopen. Dit is 100% zeker niet mijn laatste buitenlandse ervaring. Dit wil ik nog een keer doen en dit keer langer dan 3 maanden!

Aylin Akdeniz
www.dutchstudentsabroad.nl/nl/ervaringen/stage-ervaring-aylin-in-berlijn