Terug naar overzicht

Ambassadeur Damien van Trooijen

Ambassadeur Damien -Het eerste jaar overleven, hoe dan?

Het eerste jaar op elke nieuwe school of opleiding kan spannend zijn, maar dat heeft iedereen. Wie ben ik en hoe ben ik het eerste jaar door gekomen?

Mijn naam is Damien van Trooijen. Ik ben 18 jaar en doe de opleiding onderwijsassistent niveau 4 in het tweede leerjaar. Dat houdt in dat ik de leerkracht zal ondersteunen. Zelf geef ik ook aan kleine groepjes kinderen les en extra uitleg. Ik maak de meeste rapporten en toets dus ook veel met de kinderen. Natuurlijk doe ik ook vaak mee met kleine projecten en tijdens het buitenspelen.

Toen ik zelf klein was wilde ik heel graag kinderarts worden, maar ik houd zelf niet zo van leren en daar heb ik ook moeite mee. Hierdoor was kinderarts een te lange weg, maar ik wilde wel iets met kinderen doen. Mijn nicht kwam toen met het idee op leerkracht te worden op een basisschool. Dit leek mij eerst heel raar en niks voor mij. Ik en lesgeven terwijl ik zelf geen lessen goed kan volgen. Gelukkig heb ik toch gekeken bij deze opleiding, want ik vind het geweldig. Die kinderen te zien lachen als je zien en de waardering die je krijg is geweldig. Hierdoor ben ik zelf ook blij dat ik op het Da Vinci zit, want vooral mijn slb-er (studieloopbaanbegeleider) helpt me door de opdrachten heen.

Eerste dag op het Da Vinci College: kennismaken met elkaar

Mijn eerste dag op Da Vinci was spannend. We moesten er om 8:30 zijn, ze zouden beginnen met een presentatie over wat dit jaar zal zijn. Ik kwam zelf een kwartier te laat dus ik had geen goede eerste indruk achter gelaten. Om 9:00 was het dan zover we kregen onze klassen toegewezen. Ik kwam in een klas waar ik 1 iemand van kon gelukkig (dit was heel toevallig, want ik had hem al 3 jaar niet gesproken en wist dus niet dat hij deze opleiding ging doen). We gingen met z’n allen in een kring zitten en moesten ons zelf voorstellen. Dit is natuurlijk niet het leukste om te doen. Ik zat er erg tegenop om deze dag verder te volgen en niet gewoon naar huis te gaan. Nadat bijna iedereen aan de beurt kwam was ik aan de beurt. Ik vertelde over wat mijn hobby’s waren en dat ik gewoon heel slecht ben in leren en dat school niks voor mij is. Veel mensen begrepen niet waarom ik dit vak dan wilde doen en ik zelf ook niet.

Als iedereen was geweest gaf mijn slb-er ons de opdracht om 4 dingen op papiertjes te schrijven die de groep nog niet over ons wist, zoals ik heb 2 katten en een pony of ik heb hiervoor 8 jaar gekorfbald. Toen iedereen alles had opgeschreven gingen we in groepjes zitten alle blaadjes in het midden gooien en moest je kijken van wie wat was. Dit was natuurlijk heel moeilijk, maar door dit te bespreken leer je elkaar beter kennen.

Een speurtocht door heel Dordrecht

Die dag hebben we veel van deze spelletjes gedaan. En we wisten wat de volgende dagen ons te wachten stond. Dit was een speurtocht door heel Dordrecht.

Mijn introductieweek was dus voor de opleiding onderwijsassistent. Op deze opleiding word je erg ondersteunt door de leraren, zolang je maar zelf wil en het aangeeft. Zelf heb ik veel kunnen bereiken door het Da Vinci College. Ze hebben me vele kansen gegeven om mezelf te ontwikkelen en om uitdagingen aan te gaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Skills Heroes wedstrijden waar je op de meeste opleidingen aan mee kan doen. Dit is echt een kans van je leven en waar Da Vinci je graag mee wilt helpen.

Nog wat belangrijke tips om te doen in het eerste leerjaar:
  • Wees jezelf. Laat zien wie je bent, zodat de docenten weten wat ze kunnen doen om je makkelijker te helpen.
  • Geef aan wat je wil. En neem je eigen verantwoordelijkheid voor dingen. Dit is vooral voor je eigen werk. Hierdoor loop je op het einde van je jaar niet in de knoop.
  • Als het kan, huur dan een kluisje. Dat scheelt veel sjouwen met boeken. (ivm coronamaatregelen is dit misschien aan het begin van het nieuwe studiejaar nog niet mogelijk).

Damien van Trooijen
Opleiding: Onderwijsassistent niveau 4