Terug naar overzicht

Vlot logistics, STL en Da Vinci College zijn dit schooljaar samen gestart met werken en leren onder één dak

Na een jaar voorbereiden was het zover, logistieke dienstverlener Vlot Logistics uit Schelluinen, het ROC Da Vinci College en Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) hebben hun eerste lesdag van een nieuwe onderwijsvorm achter de rug.

Eerstejaars studenten zijn als werknemer gestart bij Vlot Logistics en krijgen ook les in het bedrijf. Voor iedereen heeft dit voordelen: het bedrijf houdt zijn werknemers de hele week in huis en heeft korte lijnen met het onderwijs, studenten hoeven niet naar andere locaties voor les en de docent geeft zijn lessen in een werkomgeving, waardoor theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluit.

De studenten zijn tevreden. Quinten vertelt: “Het is wel handig om in de ochtend te werken en dan in de middag aansluitend les te krijgen in het bedrijf zelf.” Het doel van deze manier van lesgeven is om meer instroom van jongeren uit de regio in de transport en logistiek te krijgen. De sector staat te springen om goed opgeleid personeel, maar jongeren kiezen helaas niet snel voor logistiek. Door de lessen tussen de trucks en in het warehouse te geven, hopen de initiatiefnemers juist de doeners te interesseren voor deze vorm van onderwijs. Zoals Quinten het zelf formuleert: “Werken vind ik fijn. Stilzitten in de schoolbanken is niet echt mijn ding.” Medestudent Jari vult aan: “En ondertussen verdienen we geld en spaar ik voor een auto.”

Erik Botter, domeinleider bij de Dordtse en Gorinchemse locatie van het Da Vinci College vertelt: “Bovendien blijft de theorie beter hangen, als je het meteen in de praktijk mag uitproberen. De kans dat de studenten met een goed resultaat hun mbo-diploma halen is zo groter en daardoor hebben ze een betere kans op de arbeidsmarkt.”

Jan Wouter Vlot, manager Operations bij Vlot Logistics, weet uit ervaring dat een school niet altijd alle nieuwste, dure ontwikkelingen naar een leslokaal kan halen, maar in een bedrijf is dit vanzelfsprekend. Een bedrijf moet wel vooroplopen. Hij vertelt: “Door de studenten zowel de praktijk als theorie in het bedrijf te geven, komen ze in aanraking met alle innovatieve ontwikkelingen. Ze hoeven na het behalen van een diploma niet nog een keer ingewerkt te worden in een bedrijf, ze zijn dat al! Daardoor zijn ze als werknemer extra interessant voor het bedrijfsleven.”

STL zorgt namens de werkgevers- en werknemersorganisaties voor instroom en duurzame inzetbaarheid van vakbekwaam personeel in de sector transport en logistiek.  De student-werknemers komen in dienst van STL en worden in dit geval gedetacheerd bij Vlot Logistics, waar zij ook de intensieve begeleiding voor hun rekening nemen. Quinten en Jari hebben in ieder geval zin in deze opleiding en dromen al van een toekomst vol diploma’s en de wereld rondrijden in een grote, mooie vrachtwagen.  Meer informatie over de unieke samenwerking van Sectorinstituut Transport en Logistiek, het ROC Da Vinci College en Vlot Logistics vind je hier.