Terug naar overzicht

Interview Joyce Borgman, praktijkmanager

Over het tekort aan tandartsassistenten

Het Da Vinci College start bij voldoende aanmeldingen een BBL-opleiding Tandartsassistent. De KNMT, beroepsvereniging van tandartsen, voert campagne voor tandartsassistenten. Praktijken in de regio geven ook aan behoefte te hebben aan kwalitatief goed opgeleid personeel. Joyce Borgman, praktijkmanager bij een tandheelkundigcentrum, herkent het tekort en sluit graag op de BBL-opleiding aan.

“Je ziet een groot tekort aan tandartsassistenten. Vooral bij het uitzetten van vacatures. Normaal moest je filteren op wie je op gesprek liet komen en wie niet. Je kon kiezen wie het beste bij het team zou passen qua karakter of kwalificaties. Nu is het zo dat je al heel blij bent als je überhaupt een reactie op een sollicitatie hebt gekregen. Goed personeel is moeilijk te vinden!

Nu zijn bijna al onze tandartsassistentes gewend om op de locaties van onze andere praktijken in te vallen als dit nodig is. Maar voor een patiënt kan het wat verwarrend zijn om af en toe een “nieuw” gezicht in de praktijk te zien, omdat er een andere assistente invalt bij ziekte of vakanties. De patiënten bouwen toch een bepaalde band op; niet alleen met de tandarts maar zeker ook met de assistentes.

Een BBL-opleiding kan hier de oplossing voor zijn, omdat het gunstig is voor studenten die van het middelbaar onderwijs komen. Ze kunnen leren en werken en draaien gelijk mee in het werkveld. Daarbij behalen ze ook een mbo 4-diploma.” De student volgt bij het Da Vinci College een volwaardige MBO-niveau 4 opleiding wat resulteert in een gediplomeerde tandartsassistent na 2 jaar.

De tandartspraktijken kunnen mogelijk gebruik maken van de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg. Het UWV draagt mogelijk ook bij als er een kandidaat vanuit hen wordt aangedragen.

,,Het is ontzettend belangrijk om een goede tandartsassistentes in de praktijk te hebben. Een tandartsassistente is de rechterhand van de tandarts. Eigenlijk kan een tandarts niet zonder assistente. Ze werken heel nauw samen en hoe beter de assistente mee denkt met de tandarts, hoe fijner dit voor de tandarts werkt. Daarom is het erg belangrijk dat een assistente een goed inzicht heeft in de behandelingen. Ze denkt vooruit en is daarmee de tandarts eigenlijk net een stapje voor als het bijvoorbeeld gaat om het aangeven van instrumenten. De assistente speelt ook een grote rol binnen het contact met de patiënt. Zij is meestal degene die de patiënt welkom heet en de kamer in begeleidt. Vooral met angstige patiënten is empathisch vermogen erg belangrijk. Een goede assistente stelt de mensen gerust en zorgt dat alles netjes en soepel verloopt op de kamer.”

Meer over deze BBL-opleiding vind je op deze informatiepagina.