Terug naar overzicht

Huh? Wat bedoelt u?

Hulppunt voor studenten

Om studenten die 18 zijn geworden een handje te helpen, is er iedere maand een hulppunt op het Da Vinci College, locatie Gorinchem voor financieel advies. Bijvoorbeeld om mee te kijken naar ingewikkelde brieven, formulieren of zaken die studenten zelf moeten regelen. Het hulppunt is een initiatief uit het actieprogramma Huh? Wat bedoelt u?, waar ook de de Bibliotheek AanZet, Avres, Sociaal Team Gorinchem, Jongerenwerkers en Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid aan meewerken.

Marlous Beijer, Coördinator basisvaardigheden bij Bibliotheek AanZet: “TikTokken is echt wel iets anders zoals online huurtoeslag aanvragen of je zaken rondom studiefinanciering regelen. Er wordt vaak ten onrechte van uit gegaan dat jongeren dit allemaal wel kunnen, omdat ze zijn opgegroeid met digitale middelen, maar feit blijft dat online regelzaken voor een deel van de mensen gewoon lastig zijn. Vanuit de bibliotheek willen we er vanuit ons principe van ‘de bieb helpt’ er voor iedereen zijn.”

Bas Tebbe, projectmedewerker Huh? Wat bedoelt u?: “De hulp is heel praktisch. Een student geeft niet altijd aan dat er hulp nodig is. Maar vraag je: heb je een bijbaan? En staat de loonheffingskorting aan? Dan haken ze af en weet je dat er vragen zijn. Dan gaan we naast ze zitten met de laptop erbij om het te laten zien en soms zelfs al te regelen. Of het nu om geldzaken of de OV-kaart gaat.”

Angela Franken, locatiemanager Da Vinci College Gorinchem: “Wij vinden het belangrijk dat studenten leren om zelfstandig met hun geld om te gaan. Behalve werken en uitgeven komt er nog veel meer bij kijken. Zo verandert er veel als je 18 wordt: dan zijn er opeens mogelijkheden en verplichtingen. Daar willen we onze studenten bewust van maken en hen leren hoe ze dit kunnen aanpakken. Dit project doet dit op een leuke en speelse manier.”