Student ontwerpt dagbestedingslocatie voor Recreatieoord Binnenmaas

Op het gemeentehuis van Oud-Beijerland overhandigde wethouder Van Leenen vandaag op symbolische wijze de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw op Recreatieoord Binnenmaas aan Jarno Varekamp, student Bouwkunde bij ROC Da Vinci College.

De 19-jarige student kwam deze eer toe vanwege de bijzondere prestaties die hij verrichtte voor het nieuw te bouwen pand voor stichting Gemiva in opdracht van Bres Accommodaties. De duurzame nieuwbouw is een dagbestedingsruimte voor mensen met een beperking. Aannemingsbedrijf Van Driel uit Maasdam verzorgt de bouwrealisatie.  

Kansen bieden aan jonge mensen
De getalenteerde Varekamp werd door de wethouder van de Gemeente Hoeksche Waard in het zonnetje gezet vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de nieuwe faciliteit voor de Binnenmaas. Van Leenen complimenteerde niet alleen de student, maar ook de betrokken partijen met de prestatie: “Dit is een samenwerking tussen maatschappelijk vastgoed, een lokale aannemer en het mbo-onderwijs. Dat levert een win-win situatie op die ook nog eens veel energie geeft en jonge mensen kansen biedt. Initiatieven als deze zijn bijzonder en zeer nuttig voor onze maatschappij.”

Voor Varekamp was dit bouwproject een eindexamen opdracht. Hij maakte vanuit een schetsontwerp een definitief ontwerp en ging vervolgens aan de slag met het teken- en rekenwerk voor de aanvraag omgevingsvergunning. Die aanvraag werd onlangs goedgekeurd door de gemeente Hoeksche Waard. Een bijzondere prestatie van een jonge student en een kroon op het werk voor zijn begeleiders vanuit Bouwmensen en de docent van het Da Vinci College. Docent Leo Tuk: “Wij geven onze studenten graag de uitdaging die zij aankunnen. Jarno zit in zijn laatste studiejaar. Dat hij dit hele proces heeft kunnen doorlopen voor hem ontzettend leerzaam. Schakelen met de opdrachtgever en de gemeente als uitvoerder, duurzaamheid verwerken in je ontwerp en dan ook nog eens voldoen aan het bouwbesluit voor mindervaliden. Dat is echt een knappe prestatie!”

De enthousiaste eindexamenkandidaat ontwierp voor de doelgroep in de Hoeksche Waard een praktisch pand met een toegankelijke uitstraling. Tijdens het ontwerpen van het gebouw stond duurzaamheid voorop waarbij diverse materiaalkeuzes onderdeel uitmaakten van het proces. Met onder andere het toepassen van zonnepanelen en een warmtepomp is een prachtig gebouw ontworpen. In het nieuwe kalenderjaar start Van Driel met de bouwwerkzaamheden. Conform planning wordt de nieuwe locatie nog voor de zomer van 2021 opgeleverd.