Terug naar overzicht Verpleging, Verzorging en Maatschappelijke zorg

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Voel jij je betrokken bij mensen die hulp nodig hebben en lijkt het je leuk om mensen te begeleiden die moeite hebben om zich zelfstandig in de samenleving te redden? Kun je je goed inleven in gedrag van anderen? Ben jij sociaal, initiatiefrijk en stressbestendig? Meld je dan aan voor de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
;
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25478
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen begeleid je mensen die moeite hebben om zich zelfstandig in de samenleving te kunnen redden. Het gaat hierbij om cliënten van alle leeftijden met meervoudige problematiek, zoals chronische ziektes, verslavingen, geriatrische, psychiatrische of psychosociale problemen en gedragsproblematiek. Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kom je meestal te werken in de ouderenzorg.

Je biedt ondersteuning aan mensen thuis of in een hulpverlenende instelling, zoals een psychogeriatrische afdeling in een verpleeginstelling of een woongroep. De vraag om begeleiding van de cliënt loopt als een rode draad door het plan dat je samen met de cliënt opstelt. Je ondersteunt de cliënt bij het zo lang mogelijk zelfstandig leven, wonen en werken. Je krijgt daarbij te maken met verschillende zaken, zoals persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, werk, school en vrije tijd.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

De studenten van de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen en Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg zitten gezamenlijk in 1 klas. Het voordeel hiervan is dat je aan het eind van leerjaar 1 nog zou kunnen wisselen van uitstroom richting.

Bij de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen duurt drie jaar.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

Stage
Lees pagina voor

Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid op je stage. School heeft een databank met stagebedrijven waar je als student een keuze uit maakt. Studenten zoeken niet zelf een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak.
De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Je gaat aan de slag als woon- of activiteitenbegeleider. Je ondersteunt mensen thuis of in een hulpverlenende instelling, zoals een psychogeriatrische afdeling, een woongroep, opvanghuis voor dak- en thuiswonen of een psychiatrische kliniek. Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kom je meestal te werken in de ouderenzorg.

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar het Hbo, zoals de opleiding:

 • Social Work
 • HRM
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan