Terug naar overzicht Hout & Meubel

Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw

Als je graag met je handen werkt, oog hebt voor detail, graag met hout werkt en zelfstandig kan werken, kies je voor de opleiding Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.

Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25017
Startmoment(en): 1 september
Het beroep
Lees pagina voor

Een Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw maakt meubels en interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of specifiek voor schepen. Hij maakt daarom vaak unieke producten. De vormgeving en het materiaal zijn daarbij belangrijk. Hij werkt veel met machines en handgereedschappen. Daarmee maakt hij de onderdelen in de werkplaats. Op locatie worden de interieurs geplaatst. De Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw heeft verstand van verschillende houtsoorten, maar ook van verschillende plaatmaterialen en andere materialen zoals kunststof, glas en metaal, die in interieurs verwerkt worden. Naast de uitvoering van het vak, bewaakt de allround vakman de voortgang en kwaliteit van het werk en begeleidt hij minder ervaren collega's. Hij vertelt hen vooraf wat ze gaan doen en wat er van hen verwacht wordt.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Als Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw leer je werken met hout en plaatmaterialen. Je gaat aan de slag met houtbewerkingsmachines en(hand)gereedschappen. Je leert de materialen kennen, waarmee je werkt en hoe je een werktekeningen kunt lezen en maken. Verder moet je natuurlijk weten hoe je een meubel in elkaar zet: welke constructies kun je gebruiken, welke lijmsoorten, enz. In de opleiding maak je kennis met verschillende vakken zoals houtbewerken, materialenleer, wiskunde en Nederlands. Je gaat aan de slag met theorie en praktijk op school en doet praktijkervaring op tijdens je stages in een bedrijf.

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de opleiding maak je kennis met verschillende vakken zoals houtbewerken, materialenleer, wiskunde en Nederlands. Je gaat aan de slag met theorie en praktijk op school en doet praktijkervaring op tijdens je stages in een bedrijf.

Vervolg
Lees pagina voor

Meubelmakerijen
In een meubelmakerij worden kasten, stoelen, tafels, bedden, bureaus en nog veel meer gemaakt. De bedrijven maken meubels voor particulieren en bedrijven. Kleine bedrijven maken vaak unieke meubels per stuk voor particulieren of bedrijven.

Interieurbouwbedrijven
Interieurbouwbedrijven zorgen voor de complete inrichting en het meubilair voor bijvoorbeeld restaurants, winkels of kantoorpanden. Als interieurbouwer moet je van alle markten thuis zijn, want interieurbouwbedrijven kunnen flink van elkaar verschillen. De ene keer maak je een balie of een keukentje, de andere keer sloop je een muur of plaats je voorzetwanden: geen week hetzelfde.

Scheepsinterieurbouwbedrijven
Op een scheepswerf wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Er worden betimmeringen en meubels gemaakt voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Het interieur van een schip is anders dan van een huis. Er zitten meer ronde vormen in en ook moet er rekening mee worden gehouden dat een schip schommelt op het water. In de scheepsinterieurbouw wordt gewerkt met hout en fineer van kostbare houtsoorten zoals teak, mahonie of kersen.

Je kunt doorstromen naar de opleiding Ondernemend meubelmaker/ (scheeps)interieurbouwer niveau 4.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.