Terug naar overzicht Hout & Meubel

Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw

Als je graag met je handen werkt, oog hebt voor detail, graag met hout werkt en zelfstandig kan werken, kies je voor de opleiding Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25017
Startmoment(en): september
Het beroep

Een Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw maakt meubels en interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of specifiek voor schepen. Hij maakt daarom vaak unieke producten.

De vormgeving en het materiaal zijn daarbij belangrijk. Hij werkt veel met machines en handgereedschappen. Daarmee maakt hij de onderdelen in de werkplaats. Op locatie worden de interieurs geplaatst. De Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw heeft verstand van verschillende houtsoorten, maar ook van verschillende plaatmaterialen en andere materialen zoals kunststof, glas en metaal, die in interieurs verwerkt worden.

Naast de uitvoering van het vak, bewaakt de allround vakman de voortgang en kwaliteit van het werk en begeleidt hij minder ervaren collega's. Hij vertelt hen vooraf wat ze gaan doen en wat er van hen verwacht wordt.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

In leerjaar 1 start je met je opleiding meubelmaker. Gedurende het jaar leer je aan de hand van projecten de fijne kneepjes van het vak. Tijdens deze projecten krijg je theorieles en leer je tekeningen en werkplanningen maken. Dit pas je toe in de praktijk bij bijvoorbeeld het maken van een gereedschapskist. Na leerjaar 1 bepalen we met elkaar of je doorstroomt naar niveau 2, 3 of 4.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Je stage duurt 10 weken per jaar.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de opleiding maak je kennis met verschillende vakken zoals houtbewerken, materialenleer, wiskunde en Nederlands. Je gaat aan de slag met theorie en praktijk op school en doet praktijkervaring op tijdens je stages in een bedrijf.

Vervolg

Meubelmakerijen
In een meubelmakerij worden kasten, stoelen, tafels, bedden, bureaus en nog veel meer gemaakt. De bedrijven maken meubels voor particulieren en bedrijven. Kleine bedrijven maken vaak unieke meubels per stuk voor particulieren of bedrijven.

Interieurbouwbedrijven
Interieurbouwbedrijven zorgen voor de complete inrichting en het meubilair voor bijvoorbeeld restaurants, winkels of kantoorpanden. Als interieurbouwer moet je van alle markten thuis zijn, want interieurbouwbedrijven kunnen flink van elkaar verschillen. De ene keer maak je een balie of een keukentje, de andere keer sloop je een muur of plaats je voorzetwanden: geen week hetzelfde.

Scheepsinterieurbouwbedrijven
Op een scheepswerf wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Er worden betimmeringen en meubels gemaakt voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Het interieur van een schip is anders dan van een huis. Er zitten meer ronde vormen in en ook moet er rekening mee worden gehouden dat een schip schommelt op het water. In de scheepsinterieurbouw wordt gewerkt met hout en fineer van kostbare houtsoorten zoals teak, mahonie of kersen.

Je kunt doorstromen naar de opleiding Ondernemend meubelmaker/ (scheeps)interieurbouwer niveau 4.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Galerij

Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw
Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw
Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw Allround meubelmaker (scheeps) interieurbouw
play button

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan