Extra aandacht en begeleiding

Jonge moeders

Op het Da Vinci College hebben wij aandacht voor mbo- of vavo studenten die op jonge leeftijd moeder zijn of worden. Een opleiding volgen en tegelijkertijd zwanger zijn en/of een kind opvoeden is een knappe prestatie.

BEGELEIDING

Voor veel jonge moeders verandert er veel in hun leven. Zij krijgen met veel nieuwe levensvragen te maken op allerlei gebieden. In veel gevallen zijn ze alleenstaand en door hun situatie kunnen ze niet meer terugvallen op hun leeftijdgenoten. Het is prettig om ervaringen te delen, advies en ondersteuning te krijgen op pedagogisch gebied, maar ook op het gebied van gezondheid, voeding en spelen met je kind. Dit helpt jonge moeders een sterke band met hun kind te ontwikkelen en het versterkt hun vermogen om verantwoorde beslissingen te nemen. Daarnaast is het belangrijk om de jonge moeders te ondersteunen zodat zij hun opleiding af kunnen maken. Met het behalen van een startkwalificatie bouwen ze aan een duurzame toekomst met meer mogelijkheden om werk te vinden en een zelfstandig bestaan op te bouwen.

ONDERSTEUNING

  • Regelen zwangerschapsverlof (16 weken)
  • Contact onderhouden tijdens verlof en zorgdragen voor een goede terugkeer naar de opleiding
  • Bespreken toeslagen en dergelijke en eventuele verder ondersteunen op financieel gebied indien nodig
  • Adviseren en ondersteunen op het gebied van huisvesting
  • Adviseren en ondersteunen op het gebied van kinderopvang
  • Kijken naar en gebruik maken van het netwerk van de student (netwerk verbreden)
  • Adviseren en ondersteunen op pedagogisch gebied
  • Aansluiten bij initiatieven rondom informeel leren

SUCCESVOL STUDEREN VOOR JONGE MOEDERS

In het document werkwijze en samenwerkingspartners staat alle informatie van het project “succesvol studeren voor jonge moeders”.

Werkwijze en samenwerkingspartners

JONGE MOEDERKLAS

Vanaf september 2021 bieden wij een jonge moederklas aan voor de opleidingen Assistent Dienstverlening en Zorg niveau 1 en Helpende Zorg & Welzijn niveau 2. De niveau 1 en 2 opleidingen sluiten op elkaar aan waardoor je in 2 ½ jaar (in plaats van 3) niveau 1 en 2 kunt afronden. Als je al een Entree of vmbo basis diploma hebt kun je ook meteen starten op niveau 2. De jonge moederklas heeft veel voordelen. Je hebt les vanaf 9.00 uur tot uiterlijk 15.30 uur, zodat je de tijd hebt om jouw zoon/ dochter naar school te brengen en weer op te halen. Ook als je stage gaat lopen, wordt hier aan gedacht. Verder sluiten je lessen aan op het moederschap en krijg je extra begeleiding en ondersteuning. En het allerleukste? Je zit in de klas met andere jonge moeders. Genoeg om over te praten en fijn om elkaar te helpen!

MEER INFORMATIE?

Volg jij als jonge moeder een opleiding bij Da Vinci en wil je extra ondersteuning of begeleiding? Stuur dan een mail naar jongemoeders@davinci.nl. Wil je weten of de jonge moederklas iets voor jou is? Kijk voor meer informatie op jonge moederklas

Dit vinden onze studenten

Was de keuze om weer naar school te gaan makkelijk? Nee, absoluut niet! Ik heb er 3 jaar over gedaan om de knoop door te hakken. Uiteindelijk loopt het allemaal vrijwel op rolletjes.

Roxanne
Student en jonge moeder