Ontdek de mogelijkheden

Van havo naar mbo

Zit je nu op de havo en overweeg je de stap naar het mbo? Bijvoorbeeld omdat je jezelf nog te jong vindt voor het hbo of omdat je toch liever wil leren in de praktijk? Wij helpen jou bij het maken van een goede keuze.

Waarom kiezen voor mbo?

Als jij je beter voelt bij dingen ‘doen’ in plaats van alleen theorie leren uit boeken, dan past een mbo-opleiding misschien wel goed bij je. Op het mbo volg je een studie die op de praktijk gericht is. Dat betekent dat je al vanaf het eerste leerjaar bezig bent met je toekomstige beroepenveld. Je krijgt praktijkvakken en gaat stages lopen. Maar natuurlijk volg je ook lessen Nederlands, Engels en Rekenen en maak je toetsen.

Naar mbo zonder havodiploma

Heb je je havodiploma (net) niet gehaald? Of ben je blijven zitten in havo 4? Ook dan kun je starten op het mbo. Wist je dat je met een overgangsbewijs van 3 havo naar 4 havo al terecht kunt bij een mbo-opleiding op niveau 4? Het mbo kan een goede keuze zijn wanneer je moeite hebt met de havo of als je gewoon nog niet klaar bent voor het hbo.

Naar mbo met havodiploma

Met een havodiploma kun je je aanmelden voor een mbo-opleiding op niveau 4. Het havodiploma zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen vrijstellingen kunt krijgen voor bepaalde vakken zoals Nederlands, Engels en Wiskunde. Daardoor kun je je mbo-opleiding wellicht sneller afronden dan de studieduur die er standaard voor staat. Welke studieduur voor jou van toepassing is, is afhankelijk van je vakkenpakket op de havo, je studiecapaciteiten en jouw motivatie. Informeer bij ons loopbaancentrum (0900-789078) naar de mogelijkheden. We helpen je graag verder.

De voordelen van de route havo-mbo-hbo

  • Je kunt met elke mbo-4 opleiding doorstromen naar elke hbo opleiding. Dat is niet altijd het geval met een gekozen profiel in havo.
  • Ga je van mbo door naar hbo? Dan heb jij al praktijkervaring opgedaan, stage gelopen, samengewerkt met andere studenten in projecten en geleerd om jezelf te presenteren.
  • Tijdens je mbo-opleiding kun je extra vakken (keuzedelen) volgen die je voorbereiden om te studeren aan het hbo.
  • Op het mbo kun je vaak al doorstroomprogramma’s in samenwerking met hbo-instellingen volgen. Je gaat dan bijvoorbeeld in het laatste jaar van je mbo-opleiding al een aantal uur per week naar de hogeschool en volgt daar lessen.

De voordelen van het mbo

  • Met een mbo- (vak)diploma op zak kun je gaan werken of doorstromen naar het hbo.
  • Door het volgen van een mbo-opleiding ontdek je sneller welke beroepsrichting bij je past.
  • Omdat je op het mbo al veel stage loopt, bouw je al aan je netwerk. Daar kun je (later) veel profijt van hebben.
  • De arbeidsmarkt heeft veel mbo-ers nodig!
  • Je kunt als havist sommige mbo-opleidingen verkort volgen. Je hebt dan sneller een diploma op zak en kunt door naar het hbo zonder al te veel tijd te ‘verliezen’.
  • Je krijgt een ov-kaart als je een bol opleiding volgt op het mbo. Ook als je nog geen 18 jaar bent.

Een andere optie: kies voor vavo

Bij het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) kun je terecht als je geen vmbo-tl-, havo- of vwo-diploma hebt gehaald. Je kunt dan in één of twee jaar via het vavo alsnog je middelbare schooldiploma halen. En er zijn meer mogelijkheden bij het vavo:

Havo 5 / vwo 6 met diploma
Las een tussenjaar in en kom naar het vavo voor het behalen van aanvullende certificaten voor je vervolgstudie of voor het maken van een profielswitch.

Havo 5 met diploma
Kom naar het vavo voor het behalen van je vwo-diploma. Heb je goede diplomacijfers, dan mag je vwo 5 en 6 in 1 jaar afronden.

Havo 5 gezakt of havo 4 blijven zitten
Behaal je havo-diploma via het vavo.