Opleidingen

Veelgestelde vragen over opleidingen

MBO

Wanneer is er een open dag?

Alle informatie over de eerstvolgende open dag voor het mbo vind je hier.


 

Kan ik me nog aanmelden voor een opleiding die dit schooljaar al begonnen is?

Voor een bbl-opleiding kun je je nog aanmelden, mits je een baan hebt bij een erkend leerbedrijf. Voor bol-opleidingen zijn er soms meerdere instroommomenten per jaar. Kijk hiervoor op de opleidingen pagina en zoek de opleiding van jouw keuze.

Om je direct aan te melden klik je hier. Problemen met aanmelden? Bel ons Loopbaancentrum: 0900 – 789 0 789.

 

 

Ik denk dat ik niet op de juiste opleiding zit. Wat kan ik doen?

Je moet dit eerst bespreken met je trajectbegeleider. Hij/zij kan je via de zorg coördinator aanmelden voor een loopbaantraject. Met hulp van een loopbaanadviseur ga je op zoek naar een beter passende opleiding.

Je kunt ook contact opnemen met het informatiecentrum opleidingen. Het is niet zeker dat je direct kunt overstappen. Je moet ondertussen je gewone lesprogramma blijven volgen.

Ik volg nu een opleiding bij een ander roc. Kan ik overstappen naar dezelfde opleiding bij het Da Vinci College?

Jouw opleiding bepaalt of dat kan en waar en wanneer je kunt instromen. Doordat ieder roc zelf bepaalt in welke volgorde het een opleiding aanbiedt en welk lesmateriaal het gebruikt, is de kans klein dat je naadloos over kunt stappen. Je kunt je bij het Da Vinci College aanmelden voor de opleiding van je keuze. Wij nodigen je dan uit voor een intakegesprek. Meld je hier direct aan.

Wat is een bol-opleiding?

Bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, oftewel een combinatie van leren en stage. Je volgt lessen op school en je loopt stage. De stage verschilt per opleiding. Soms loop je één of twee dagen per week stage, soms een aantal weken achter elkaar. Bij sommige opleidingen moet je zelf een stageplaats zoeken. Lukt dit niet, dan helpt de opleiding. Sommige opleidingen hebben zelf stageplaatsen.

Wat is een bbl-opleiding?

Bbl is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg, oftewel een combinatie van werken en leren. Je hebt een bbl-baan bij een erkend leerbedrijf en gaat meestal één dag of twee avonden naar school. Je moet die baan zelf vinden. Voordeel is dat je een salaris krijgt en veel kunt leren in de praktijk. Het moet wel passen bij jouw leerstijl: leren door te doen.

Wat zijn de toelatingseisen voor het mbo?

De toelatingseisen voor het mbo verschillen per opleidingsniveau en zijn wettelijk vastgelegd. Informatie over de wettelijke toelatingsvoorwaarden vind je hier.

 

Wat zijn de kosten van een mbo-opleiding?

Voor een mbo-opleiding bestaan de kosten uit onder meer het wettelijk bepaalde les- of cursusgeld en kosten om het onderwijs goed te kunnen volgen. Kijk hier voor een overzicht en toelichting op de kosten.

Ik wil volgend jaar verder studeren (op een hoger (hbo-)niveau), maar heb nog geen keuze gemaakt. Wat kan ik doen?

Je kunt dit eerst bespreken met je trajectbegeleider. Deze kan jou, via de zorgcoördinator, aanmelden voor een loopbaantraject. Met de hulp van een loopbaanadviseur ga je op zoek naar een passende opleiding. Je kunt ook zelf langskomen bij het Loopbaancentrum voor meer informatie en een kort oriëntatiegesprek. Het Loopbaancentrum vind je op het Leerpark, gebouw Bianco, gele balie.

Kan ik me nog aanmelden voor het cursusjaar 2016 - 2017?

Ja, je kunt je aanmelden voor cursusjaar 2016 - 2017 en voor 2017 - 2018.

Op het aanmeldformulier kun je kiezen voor het schooljaar van jouw keuze door het invullen van de juiste datum van ingang. Voor een aantal opleidingen kun je gedurende het cursusjaar tussentijds instromen. Gaat er iets mis met het digitaal aanmelden, bel dan met ons informatiecentrum: 0900 - 7890789.

Download hier de opleidingengids 2016 - 2017
Download hier de opleidingengids 2017 - 2018

of ga hier naar de bladergids van 2017 - 2018 .

Kan ik een dag meelopen bij een opleiding?

Zeker, zo’n meeloopdag geeft je een goed beeld van een opleiding en is dus erg nuttig en leerzaam. Vanaf de maand oktober kun je een dag meelopen op het Da Vinci College. Bekijk hier het aanbod en schrijf je in.

 

Kan ik zonder voortgezet onderwijs diploma naar het mbo?

Wie geen diploma heeft, ouder is dan 16 jaar en op het voortgezet onderwijs heeft gezeten kan bij het Da Vinci College een entree-opleiding volgen. Deze opleiding duurt één jaar. Hierna kun je een vervolgopleiding doen op mbo niveau 2. Lees hier meer over onze entree-opleidingen.

Heb je al (veel) werkervaring en wil je graag een bbl-opleiding gaan doen? Dan biedt het Da Vinci College een speciaal onderzoek om te bekijken of je kunt worden toegelaten tot niveau 2 of 3.

Om je direct aan te melden klik je hier. Problemen met aanmelden? Bel ons Loopbaancentrum: 0900 – 789 0 789.

 

Hoe kan ik een leerbaan vinden voor een bbl-opleiding?

Bij een bbl-opleiding volg je een leer-werktraject. De bbl-baan bij een erkend leerbedrijf die hierbij hoort, regel je zelf. Elk leerbedrijf moet een erkenning hebben of deze aanvragen. Op de website van Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven vind je een overzicht van alle erkende leerbedrijven. Als bij een bedrijf jouw opleiding (herkenbaar aan het crebonummer) staat, dan weet je dat het een erkend leerwerkbedrijf is. Bekijk hier het overzicht.

Je kunt ook eens kijken op:
stageplaza.nl
stagemarkt.nl
www.werk.nl

Het Leerwerkloket kan je helpen bij het zoeken naar een baan:
drechtsteden.lerenenwerken.nl (regio Drechtsteden);
regioav.lerenenwerken.nl (regio Gorinchem).

Ik vind de opleiding wel leuk, maar zou het liefst overstappen naar bbl. Hoe pak ik dat aan?

Als je een bbl opleiding wil gaan doen, heb je een bbl baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je moet dus gaan solliciteren. Je kunt het beste met je trajectbegeleider overleggen hoe de overstap van bol naar bbl gaat, of en wanneer je kunt overstappen, wat er administratief geregeld moet worden.

Als je studiefinanciering hebt, moet je je overstap zelf bij DUO melden. Je studiefinanciering wordt dan stopgezet. Let ook op het op tijd stopzetten van het studentenreisproduct.

Kan ik vrijstellingen krijgen?

Vrijstellingen worden verleend door het examenbureau van de opleiding die je wilt gaan volgen.

Tijdens het intakegesprek kun je het hier over hebben en de documenten meenemen waarop je je vrijstelling baseert.

Lees hier meer over de vrijstellingsregeling op het Da Vinci College

Waar kan ik stageadressen vinden?

Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats of je doet dit in overleg met jouw docent.
Als je een bol opleiding gaat volgen in het mbo moet je ook stage lopen. Bij een bbl opleiding volg je een leer-werk traject. 

Elk leerbedrijf of elk stagebedrijf dat stagiaires opleidt, moet een erkenning hebben of deze aanvragen. Op de website van Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven vind je een overzicht van alle erkende leerbedrijven. Als je bij een bedrijf jouw opleiding (herkenbaar aan het crebonummer) ziet staan, dan weet je dat het een erkend leerwerkbedrijf is. 

Klik hier voor het overzicht.

Je kunt ook eens kijken op de site van:
www.stageplaza.nl
www.stagemarkt.nl
www.werk.nl

Het Leerwerkloket kan je helpen bij het zoeken naar een baan: drechtsteden.lerenenwerken.nl als je woont in de regio Drechtsteden, regioav.lerenenwerken.nl als je woont in de regio Gorinchem.

Waar kan ik de studiegids vinden?

Als je bent ingeschreven voor een opleiding krijg je toegang tot het intranet van Da Vinci College <<MYDAVINCI>>. Op dit platform vind je alle digitale studiegidsen van alle opleidingen. 

Waar vind ik nog meer antwoorden op vragen?

In onze A-B-C studentenwegwijzer vind je veel informatie, alfabetisch gerangschikt.

 

Waar en hoe kan ik mijn boeken bestellen?

Boeken bestellen en betalen 
We hebben geprobeerd het bestellen van boeken en onderwijsmaterialen zo eenvoudig en goedkoop mogelijk te maken. De boekhandel die de boekenpakketten voor onze opleidingen levert is Dekkers. Door op deze link te klikken, kom je uit bij boekhandel Dekkers en kun je gemakkelijk de keuze maken voor de opleiding die je bij het Da Vinci College gaat volgen. Je kunt er voor kiezen boeken ergens anders te kopen, maar boeken en onderwijsmaterialen die worden aangeschaft via Dekkers zijn over het algemeen goedkoper dan wanneer je ze ergens anders aanschaft. Wij adviseren je dan ook dringend gebruik te maken van deze mogelijkheid. Als student van het Da Vinci College ben je verplicht je in te spannen om de opleiding succesvol af te ronden. Daar hoort ook bij dat je je de boeken en ander lesmateriaal bij je hebt tijdens de opleidingsactiviteiten.

Kan ik hulp krijgen bij taal of rekenen?

Op het Da Vinci College kun je extra taal- of rekenlessen volgen om je niveau te verhogen. Deze lessen noemen we ook wel het reparatietraject. In korte tijd brengen ervaren en enthousiaste docenten jou op het gewenste niveau. Lees hier meer over de reparatietrajecten.

Ik dreig uit te vallen, wat kan ik ondernemen?

Jongeren die door uiteenlopende problematieken dreigen uit te vallen op school of de arbeidsmarkt of die thuiszitten kunnen terecht bij het samenwerkingsverband ZOW. ZOW staat voor Zorg, Onderwijs en Werk. Zowel in Dordrecht als in Gorinchem bestaat een ZOW-netwerk. Het ZOW geeft deze jongeren weer een toekomstperspectief. Aanmelden bij het ZOW gebeurt door betrokken instanties, zoals zorgcoördinatoren op school. Meer informatie over ZOW vind je hier...

HBO

Vragen over het hbo

De veel gestelde vragen over het hbo zijn te vinden op hbodrechsteden.nl.
Klik hier om direct naar de veel gestelde vragen te gaan.

Vavo

Ik ben gezakt en nu?

Bij het vavo kan je terecht als je een diploma of deelcertificaat wilt halen voor vmbo-tl, havo of vwo. Je volgt alleen de vakken die je voor een vervolgopleiding nodig hebt.

Waar is het gebouw van het vavo?

De lessen van het Vavo worden gegeven in:
Gebouw Azzurro
Romboutslaan 34
3312 KP Dordrecht.

Bekijk hier de locaties van het Da Vinci College.

Wat moet ik meenemen voor mijn intakegesprek?

Nadat je je hebt aangemeld word je uitgenodigd voor een persoonlijk intakegesprek. Neem voor dit gesprek je cijferlijst, ID-bewijs en bewijsstuk van je rekentoets mee. Blijf je ingeschreven staan op je huidige middelbare school, neem dan een VO-verklaring mee naar het intakegesprek.

Waar staan de roosters van het vavo?

De roosters zijn te vinden op de startpagina van het Da Vinci College.

Stel je vraag

Don't fill in this field:

Informatie opleidingen

Leerparkpromenade 100
Gebouw Bianco, gele balie

Telefoon: 0900-789 0 789 (lokaal tarief)
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 t/m 14.00 uur.

Onze balie is geopend van
maandag t/m vrijdag van 9:00 t/m 12.00 uur.

Bel ons Mail ons