Veelgestelde vragen over opleidingen

MBO

Wanneer is er een open dag?

Alle informatie over de eerstvolgende open dag voor het mbo vind je hier.

Ik denk dat ik niet op de juiste opleiding zit. Wat kan ik doen?

Je moet dit eerst bespreken met je studieloopbaanbegeleider. Hij/zij kan je via de zorgcoördinator aanmelden voor een loopbaantraject. Met hulp van een loopbaanadviseur ga je op zoek naar een beter passende opleiding.

Je kunt ook contact opnemen met het informatiecentrum opleidingen. Het is niet zeker dat je direct kunt overstappen. Je moet ondertussen je gewone lesprogramma blijven volgen.

Ik volg nu een opleiding bij een ander roc. Kan ik overstappen naar dezelfde opleiding bij het Da Vinci College?

Jouw opleiding bepaalt of dat kan en waar en wanneer je kunt instromen. Doordat ieder ROC zelf het lesprogramma bepaalt en welk lesmateriaal het gebruikt, is de kans klein dat je naadloos over kunt stappen. Je kunt je bij het Da Vinci College aanmelden voor de opleiding van je keuze. Wij nodigen je dan uit voor een intakegesprek. Meld je hier direct aan.

Wat is een bol-opleiding?

Bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt lessen op school en je loopt stage bij je leerbedrijf. De stage verschilt per opleiding. Soms loop je één of twee dagen per week stage, soms een aantal weken achter elkaar. Bij sommige opleidingen moet je zelf een stageplaats zoeken. Lukt dit niet, dan helpt de opleiding. Sommige opleidingen hebben zelf stageplaatsen.

Wat is een bbl-opleiding?

Bbl is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg, oftewel een combinatie van werken en leren. Je moet een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 20 uur per week. Je gaat per week één dag of 1-2 avonden naar school. Je moet die baan bij een erkend leerbedrijf zelf vinden. Het voordeel van een bbl-opleiding is dat je een salaris krijgt en veel kunt leren in de praktijk. Het moet wel passen bij jouw leerstijl: leren door te doen.

Elk leerbedrijf moet een erkenning hebben of de erkenning aanvragen.
Op de website van Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven vind je een overzicht van alle erkende leerbedrijven. Als je bij een bedrijf jouw opleiding (herkenbaar aan het crebonummer) ziet staan, dan weet je dat het een erkend leerwerkbedrijf is.

Klik hier voor het overzicht.

Je kunt ook eens kijken op:
www.stageplaza.nl
www.stagemarkt.nl
www.werk.nl

Als je in de regio Drechtsteden woont, kan het Leerwerkloket je helpen bij het zoeken naar een baan. Kijk hiervoor op leren en werken in Drechtsteden.

Als je in de regio Gorinchem woont, kijk dan op leren en werken in Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.

Wat zijn de toelatingseisen voor het mbo?

De toelatingseisen voor het mbo verschillen per opleidingsniveau en zijn wettelijk vastgelegd. Informatie over de wettelijke toelatingsvoorwaarden vind je hier.

Wat zijn de kosten van een mbo-opleiding?

Voor een mbo-opleiding bestaan de kosten uit onder meer het wettelijk bepaalde les- of cursusgeld en kosten om het onderwijs goed te kunnen volgen. Kijk hier voor een overzicht en toelichting op de kosten.

Ik wil volgend jaar verder studeren (op een hoger (hbo-)niveau), maar heb nog geen keuze gemaakt. Wat kan ik doen?

Je kunt dit eerst bespreken met je studieloopbaanbegeleider. Deze kan jou, via de zorgcoördinator, aanmelden voor een loopbaantraject. Met de hulp van een loopbaanadviseur ga je op zoek naar een passende opleiding.

Kan ik me nog aanmelden voor het schooljaar 2020-2021

Ja, je kunt je aanmelden voor het schooljaar 2020-2021.

Op het aanmeldformulier kun je kiezen voor het schooljaar van jouw keuze door het invullen van de juiste startdatum. Voor een aantal opleidingen kun je gedurende het cursusjaar tussentijds instromen. Gaat er iets mis met het digitaal aanmelden, bel dan met de studentenadministratie: 088 657 40 30.

Kan ik een dag meelopen bij een opleiding?

Meelopen met een opleiding is een van de beste manieren om een goede indruk te krijgen van een opleiding. I.v.m. de coronamaatregelen mogen wij jou helaas niet op onze leslocaties ontvangen. Fysiek meelopen bij ons op school kan op dit moment dus niet. Maar, meld je wel vast aan voor meelopen, dan sturen wij je een bericht op het moment dat dat weer kan. En als de opleiding van jouw keuze een online meeloopactiviteit organiseert, dan nemen we natuurlijk ook contact met je op. Bekijk hier het aanbod en meld je aan.

Kan ik zonder voortgezet onderwijs diploma naar het mbo?

Wie geen diploma heeft, ouder is dan 16 jaar en op het voortgezet onderwijs heeft gezeten kan bij het Da Vinci College een entree-opleiding volgen. Deze opleiding duurt anderhalf jaar. Hierna kun je een vervolgopleiding doen op mbo niveau 2. Lees hier meer over onze entree-opleidingen.

Heb je al (veel) werkervaring en wil je graag een bbl-opleiding gaan doen? Dan biedt het Da Vinci College een speciaal onderzoek om te bekijken of je kunt worden toegelaten tot niveau 2 of 3.

Om je direct aan te melden, klik je hier. Problemen met aanmelden? Bel naar de studentenadministratie: 088 657 40 30.

Hoe kan ik een baan vinden voor een bbl-opleiding?

Als je een bbl-opleiding volgt, moet je zelf op zoek naar een baan bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 20 uur per week. Bij een bbl-opleiding werk je en ga je per week één dag of
1- 2 avonden naar school.
Elk leerbedrijf moet een erkenning hebben of de erkenning aanvragen.
Op de website van Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven vind je een overzicht van alle erkende leerbedrijven. Als je bij een bedrijf jouw opleiding (herkenbaar aan het crebonummer) ziet staan, dan weet je dat het een erkend leerwerkbedrijf is. 

Klik hier voor het overzicht.

Je kunt ook eens kijken op:
www.stageplaza.nl
www.stagemarkt.nl
www.werk.nl

Als je in de regio Drechtsteden woont, kan het Leerwerkloket je helpen bij het zoeken naar een baan.

Kijk hiervoor op leren en werken in Drechtsteden.

Als je in de regio Gorinchem woont, kijk dan op leren en werken in Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.

Ik vind de opleiding wel leuk, maar zou het liefst overstappen naar bbl. Hoe pak ik dat aan?

Als je een bbl-opleiding wilt gaan doen, heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 20 uur per week. Je moet dus gaan solliciteren. Je kunt het beste met je studieloopbaanbegeleider overleggen hoe de overstap van bol naar bbl gaat, of en wanneer je kunt overstappen en wat er administratief geregeld moet worden.

Als je studiefinanciering hebt, moet je je overstap zelf bij DUO melden. Je studiefinanciering wordt dan stopgezet. Let ook op het op tijd stopzetten van het studentenreisproduct.

Kan ik vrijstellingen krijgen?

Vrijstellingen worden verleend door het examenbureau van de opleiding die je wilt gaan volgen.

Tijdens het intakegesprek kun je het hier over hebben en de documenten meenemen waarop je je vrijstelling baseert.

Lees hier meer over de vrijstellingsregeling op het Da Vinci College

Waar kan ik stageadressen vinden?

Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats of je doet dit in overleg met jouw docent.
Als je een bol-opleiding gaat volgen in het mbo moet je ook stage lopen. Bij een bbl-opleiding ga je werken en leren. 

Elk leerbedrijf moet een erkenning hebben of de erkenning aanvragen. 
Op de website van Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven vind je een overzicht van alle erkende leerbedrijven. Als je bij een bedrijf jouw opleiding (herkenbaar aan het crebonummer) ziet staan, dan weet je dat het een erkend leerwerkbedrijf is. 

Klik hier voor het overzicht.

Je kunt ook eens kijken op:
www.stageplaza.nl
www.stagemarkt.nl
www.werk.nl

Waar kan ik de studiegids vinden?

Als je bent ingeschreven voor een opleiding krijg je toegang tot het intranet van Da Vinci College <<MYDAVINCI>>. Op dit platform vind je alle digitale studiegidsen van alle opleidingen. 

Waar vind ik nog meer antwoorden op vragen?

In onze A-B-C studentenwegwijzer vind je veel informatie, alfabetisch gerangschikt.

 

Waar en hoe kan ik mijn boeken bestellen?

Boeken bestellen en betalen
De leverancier die de boekenpakketten voor onze opleidingen verzorgt is Dekkers. Deze levert via hun webshop www.schoolboek.nl.
Door op deze link te klikken, kom je uit bij de benodigde materialen en kun je gemakkelijk de keuze maken voor de opleiding die je bij het Da Vinci College gaat volgen.

Je kunt er voor kiezen boeken ergens anders te kopen, maar boeken en onderwijsmaterialen die worden aangeschaft via www.schoolboek.nl zijn over het algemeen goedkoper dan wanneer je ze ergens anders aanschaft. Wij adviseren je gebruik te maken van deze mogelijkheid. Als student van het Da Vinci College ben je verplicht om je boeken en ander lesmateriaal bij je te hebben tijdens de opleidingsactiviteiten.

Kan ik hulp krijgen bij taal of rekenen?

Op het Da Vinci College kun je extra taal- of rekenlessen volgen om je niveau te verhogen. Deze lessen noemen we ook wel het reparatietraject. In korte tijd brengen ervaren en enthousiaste docenten jou op het gewenste niveau.

Kan ik ook stage lopen in het buitenland?

Ben je nieuwsgierig en ondernemend van aard? Ontdek je graag nieuwe mogelijkheden en wil je andere culturen en mensen leren kennen? Dan is een stage in het buitenland misschien iets voor jou.
Kijk hier voor meer informatie.

HBO

Vragen over het hbo

De veel gestelde vragen over het hbo zijn te vinden op hbodrechsteden.nl.
Klik hier om direct naar de veel gestelde vragen te gaan.

Vavo

Ik ben gezakt en nu?

Bij het vavo kan je terecht als je een diploma of deelcertificaat wilt halen voor vmbo-tl, havo of vwo. Je volgt alleen de vakken die je voor een vervolgopleiding nodig hebt.

Meer informatie over vavo

Waar is het gebouw van het vavo?

De lessen van het Vavo worden gegeven in:
Gebouw Azzurro
Romboutslaan 34
3312 KP Dordrecht.

Bekijk hier de locaties van het Da Vinci College.

Wat moet ik meenemen voor mijn intakegesprek?

Nadat je je hebt aangemeld word je uitgenodigd voor een persoonlijk intakegesprek. Neem voor dit gesprek je cijferlijst, ID-bewijs en bewijsstuk van je rekentoets mee. Blijf je ingeschreven staan op je huidige middelbare school, neem dan een VO-verklaring mee naar het intakegesprek.

Waar staan de roosters van het vavo?

De roosters zijn te vinden op de startpagina van het Da Vinci College.

Stel je vraag

Don't fill in this field:
  • Het Da Vinci College gaat zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Hoe we dat precies doen, lees je in onzeprivacyverklaring.Privacyverklaring Da Vinci College
    Op het Da Vinci College gaan we zorgvuldig om met de privacy van onze studenten, medewerkers en andere personen waar we contact mee onderhouden. Het vastleggen en gebruik van persoonsgegevens is beperkt tot informatie die strikt noodzakelijk is. De gegevens worden beveiligd opgeslagen en de toegang daartoe is beperkt. In ons privacyreglement is o.a. beschreven hoe we omgaan met de verwerking van persoonsgegevens, hoe lang we deze bewaren en wat de rechten en plichten zijn van degenen waarvan we gegevens verwerken. Om (aankomende) studenten te informeren over privacy, en wat het Da Vinci College hierin van hen verwacht, is op onze website een aparte pagina ingericht.
Informatie opleidingen

Leerparkpromenade 100
Gebouw Bianco, gele balie

Telefoon: 0900-789 0 789 (lokaal tarief)
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 t/m 16.30 uur.

Onze balie is geopend van
maandag t/m vrijdag van 9:00 t/m 12.00 uur.