Terug naar overzicht

Vijf vragen aan oud Da Vinci student Thom

"Op het mbo heb ik geleerd dat netwerken met het werkveld belangrijk is"

Thom Maasdam, 24 jaar, woont in Dordrecht en studeert in Rotterdam aan Hogeschool Inholland. Hij is oud Da Vinci student, opleiding mediavormgeving, uitstroomrichting: audiovisueel.

We stelden Thom vijf vragen over zijn studiekeuze en de overstap van het mbo naar het hbo.

Welke mbo opleiding heb je gedaan en welke hbo opleiding volg je nu?
Op het Da Vinci College volgde ik de opleiding Mediavormgeving. Ik was altijd bezig met bedenken en creëren van content, met name video’s. Daar wilde ik graag iets mee doen en vooral hierin verder ontwikkelen. Ik kwam er tijdens mijn mbo-opleiding achter dat ik de productiekant erg leuk vond en heb daar ook stages in gezocht, zodat ik ervaring op kon doen. Ik mocht daar meedenken en meeschrijven met verschillende televisieprogramma’s. Vanaf dat moment kwam ook de interesse in het schrijven van content in plaats van alleen het vormgeven van bijvoorbeeld: videoproducties. Daarom ben ik gaan kijken naar een hbo-opleiding die daar goed bij aansloot.

Ik volgde één jaar de hbo-opleiding Media & Entertainment Management (Creative Business), maar dat bleek niet bij mij te passen. Nu studeer ik Communicatie op Hogeschool Inholland in Rotterdam. De afwisseling in het communicatievak vind ik interessant en uitdagend. Zo kan je aan de slag met bijvoorbeeld media (content creatie), concern (organisaties/politiek) of marketing (producten/diensten in de markt zetten en promoten). Door de verschillende kanten weet ik nu nog niet waar ik later wil gaan werken. Persvoorlichter bij een overheidsinstantie of aan de slag als communicatieadviseur binnen een (maatschappelijke) organisatie lijkt me interessant.

Daarnaast zou ik mezelf meer willen ontwikkelen op het gebied van strategische communicatie of gedragscommunicatie. Hiervoor zou ik eventueel nog een master willen doen. Maar eerst start ik, na de zomervakantie, met mijn laatste jaar, namelijk: afstuderen.

Hoe was de overgang van mbo naar hbo?
Voor mij was de overgang van mbo naar hbo best wel groot. Op het mbo ga je naar de les, maak je een opdracht en daarna is het klaar. Op hbo heb je colleges en als je dan thuis komt moet je alles even goed op een rij zetten en daar gelijk mee aan de slag voor bijvoorbeeld je tentamens of projecten. Goed ordenen wat je allemaal hebt gehoord en geleerd.

Op het hbo wordt je meer losgelaten en wordt verwacht dat je veel zelf doet: plannen en initiatief tonen zijn belangrijk. Natuurlijk is er ook op het hbo, net zoals op het mbo, goede begeleiding aanwezig van coaches.

Wat neem je op je hbo opleiding mee wat je op het mbo hebt geleerd?
Op het mbo heb ik goed geleerd hoe processen gaan. In mijn vak houdt dat in: je komt niet gelijk bij een concept of uiting. Daar gaat veel aan vooraf. Op het mbo heb ik geleerd dat het begint met een onderzoek, daarna ga je brainstormen en uiteindelijk kom je bij een goed concept en een uitwerking daarvan. Dat proces neem ik nu nog steeds mee in opdrachten en projecten.

Daarnaast heb ik op het mbo geleerd dat netwerken met het werkveld belangrijk is. Bijvoorbeeld bij het vinden van een stage of als je gaat werken aan projecten voor opdrachtgevers.

Heb je als mbo’er een voorsprong op de hbo studenten die van de middelbare school komen?
Ja, dat vind ik deels wel. Ik heb geleerd hoe ik stages moet regelen. Hoe ik moet netwerken. En de basisdingen zoals mailen met docenten en opdrachtgevers. Je weet hoe dat in z’n werk gaat. Daar zie ik wel verschil met studenten die van de middelbare school komen.

Echter kunnen de studenten die van de middelbare school komen juist weer beter tentamenstof leren en stampen. Gelukkig kan je elkaar daar goed in ondersteunen. Wij hebben in een projectgroep een mix van studenten die van havo/vwo komen en van het mbo. Dat werkt goed samen.

Wat wil je studenten meegeven die na het mbo een hbo opleiding willen volgen?
Ga je goed oriënteren, dat is echt heel belangrijk. Doordat ik graag de productiekant op wilde in de mediawereld dacht ik dat er is maar één opleiding was die heel goed bij mij zou passen: Media & Entertainment Management. Mijn stagebegeleider had die opleiding gedaan en ik kende nog wel meer mensen die voor die opleiding hadden gekozen. Maar uiteindelijk bleek het helemaal geen goede opleiding voor mij te zijn. De focus lag op het organiseren van evenementen en ik vind de communicatie van en rondom bijvoorbeeld evenementen juist het meest interessant. Daarom ben ik van opleiding geswitcht. Ik zie het niet als een weggegooid jaar, want ik heb veel geleerd over mijn interesses en persoonlijkheid. Daarnaast heb ik daar al kunnen wennen aan het hbo en wist ik dat ik graag een hbo-opleiding wilde volgen.

Ga dus op onderzoek uit. En ga kijken naar diverse opleidingen en blijf je niet vastbijten in één opleiding. En kijk naar het werkveld. Wat heeft dat over een paar jaar te bieden? Maar kijk natuurlijk ook naar de sfeer van de opleiding en school. Ga langs (als dat weer kan). Dan kun je ervaren of je je daar fijn voelt. Zo heb ik zelf getwijfeld bij een opleiding van een andere hogeschool. Maar de sfeer tijdens de intake was niet fijn. Bij Hogeschool Inholland was dat wél het geval. De sfeer is daar open en het voelde als een veilige plek. Persoonlijkheid staat voorop en dat is voor mij belangrijk.

Als jij je er prettig voelt, draagt dat zeker bij aan je studiesucces. Juist door die fijne en veilige sfeer van Hogeschool Inholland wilde ik op dezelfde school blijven om de opleiding communicatie te gaan volgen.

Thom Maasdam