Terug naar het overzicht

Fotografie • Cursus

Cursus Vakopleiding fotografie

De cursus Vakdiploma fotografie leert je goed fotograferen, en is het vervolg op de Introductiecursus fotografie. Fotografeer je al en wil jij je niveau verbeteren? Heb je interesse in beeld en technisch inzicht?

Deze cursus bestaat uit vijf onderdelen:

 • introductie
 • studiofotografie
 • reportagefotografie
 • fotobewerking
 • speciale technieken

Tijdens de cursus werk je aan een portfolio, die bestaat uit 15 opdrachten die deels zelfstandig en deels met workshops worden uitgevoerd. Je examen (= niet verplicht) bestaat uit een toetsing van je theoretische kennis en een beoordeling van je portfolio.

Een spiegelreflex- of systeemcamera is nodig voor deze cursus.

Informatie

Duur en lestijden Duur en lestijden

Start woensdagavond 21 september t/m 12 april 2023 in Gorinchem
Start donderdagavond 22 september t/m 12 april 2023 in Dordrecht
Start vrijdagmiddag 23 september t/m 12 april 2023 in Dordrecht

Duur: De cursus vakdiploma fotografie omvat 8 dagdelen theorie en 13 workshops (= op een lesmoment of op een zaterdag)

Dagdeel: Woensdagavond (in Gorinchem), donderdagavond of vrijdagmiddag te Dordrecht

Lestijden: van 19.00 tot 22.00 uur of vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur

Certificering Certificering

U wordt opgeleid voor het vakdiploma fotografie.

Voor wie Voor wie

Fotografeer je al en wil jij je niveau verbeteren? Heb je interesse in beeld en technisch inzicht?

Huiswerkbelasting Huiswerkbelasting

U werkt tijdens de cursus aan uw portfolio.

Investering Investering

Lesgeld gehele cursus 1095 (of 3 x 379,60)
Studieboeken 90
Examengeld 179 (niet verplicht)

Programma Programma

De cursus bestaat uit 5 onderdelen:

 • Introductie – 4 dagdelen en 1 workshop.
 • Studiofotografie – 1 theorieles en 4 workshops.
  Je gaat aan de slag met de thema’s: portret, productfotografie en boudoir fotografie.
 • Fotobewerking – 4 dagdelen. Je gaat aan de slag met het programma Lightroom Classic.
 • Speciale fototechnieken – 2 dagdelen en 4 workshops
  Je gaat aan de slag met de thema’s: nachtopnames, compactflitser, beweging en architectuur.
 • Reportagefotografie – 1 dagdeel en 1 workshop.
  Je gaat een totoreportage maken.

Reviews Reviews

Reacties van oud cursisten:

Danielle Kila: “Haal het beste uit jezelf en je camera en werk met een fantastische leraar toe naar een professioneel level!”

Bert Besems: “Deze opleiding, die op deskundige wijze gegeven werd, heeft mijn kennis en inzicht in de wereld van de fotografie in korte tijd enorm vergroot.”

Ron de Groot: “Voor mensen die het vak echt willen beheersen. Voor de echte vakfotograaf.”

Hilde Gijsberts: “Praktijkgerichte theorie, afwisselende workshops èn het delen van elkaars ervaringen maken de vakopleiding fotografie een inspirerende opleiding.”

Wim Zandee: “Rob van der Pas is een bevlogen docent fotografie. Hij weet in korte tijd aan studenten met verschillende niveaus de geheimen van fotografie uit te leggen, zodat iedereen handvatten heeft om betere foto’s te maken. De cursus vakopleiding fotografie was erg leerzaam en leuk om te doen. Voor wie verder wil dan de standaard foto is dit een echte aanrader. Van Studio en strobist tot actie met beweging, landschap en nachtfotografie, foto’s waar emotie uitspreekt, de juiste compositie, werken met Lightroom etc. Rob leert het je allemaal”

Marijke Aarts: “De cursus vakdiploma fotografie heb ik met veel plezier gevolgd bij de enthousiaste docent Rob vd Pas.
De opdrachten waren heel afwisselend zodat er veel facetten van het fotograferen aan de orde kwamen. Ook de feedback op de gemaakte foto’s vond ik erg leerzaam.
Kortom: de cursus is een aanrader voor wie af wil van de automatische stand op zijn/haar camera!”

Tony Taylor: “Da Vinci made going back to school fun!
What an enjoyable and instructive course, vakfotograaf, with Rob van der Pas and Da Vinci. Recommended for anyone who wants to improve and better their skills in photography.”

Karin Vershock: “De lessen vakfotograaf van Rob zijn goed qua opzet en leerzaam qua inhoud. Alles wordt uitvoerig besproken en je leert ook goed kijken naar foto’s. In discussie met elkaar geeft Rob feedback over foto’s.”

Anja Hagen: “Uitdagende, veelzijdige en leerzame cursus met aansprekende thema’s. Ondanks de corona-maatregelen heeft Rob van der Pas er een aantrekkelijke reeks practische en theoretische lessen van gemaakt. Veel plezier en voldoening beleefd aan het volgen van de opleiding op fijne locaties. Mooi om af te kunnen sluiten met een diploma indien gewenst. Aanrader!”

Hjarald Agnes: “Cursus Vakfotografie is aanrader voor iedereen die hobby fotografie wil ontstijgen!
Na notabene onder andere in fotografie afgestudeerd te zijn op de Willem de Kooning Academie en al jaren beroepsmatig met fotografie bezig te zijn geweest was de technische kant van fotografie mij nooit bijgebracht en alles wat ik wist had ik mezelf dus door ‘Trail & error’ op gevoel aangeleerd. Alleen wist ik eigenlijk nooit waarom, dus koos ervoor om nu een meer technische cursus Vakfotografie bij DaVinci in Dordrecht te volgen bij Rob van der Pas.
Ik heb daar erg van genoten om met een leuke klas mensen en een geduldige uitleg van de immer vriendelijke Rob de ontbrekende puzzelstukjes bij te leren. Ik heb er erg veel aan gehad en heb nog steeds leuke contacten met mijn mede klasgenoten.
Voetnoot: Zo jammer dat een paar azijnpissers hier negatieve ervaringen hebben gedeeld over andere DaVinci opleidingen (waarover ik geen oordeel kan vellen), maar specifiek de cursus vakfotografie van Rob van der Pas kan ik met vijf sterren aanbevelen!”

Petra Peursem: “Maatjes worden met mijn camera. Dat was het anwoord wat ik gaf over wat ik wilde leren tijdens deze opleiding. En die maatjes zijn we geworden door de super leuke en enthousiaste lessen en workshops van Rob vd Pas. Instellingen, avond fotografie, studio fotografie, bewerking, zomaar een aantal dingen van een breed aanbod tijdens de lessen.
Niet alleen maatjes met de camera, maar ook met de rest van de groep geworden en een mooi diploma op zak.”

Meld je aan

Tijdens de cursus werk je aan een portfolio, die bestaat uit 15 opdrachten die deels zelfstandig en deels met workshops worden uitgevoerd. Je examen (= niet verplicht) bestaat uit een toetsing van je theoretische kennis en een beoordeling van je portfolio.

Start Gorinchem 21 september
Start Dordrecht 22 september
Start Dordrecht 23 september