Terug naar het overzicht

Fotografie • Cursus

Vakopleiding Fotografie

De cursus Vakdiploma Fotografie leert je alle technieken die je nodigt hebt voor het maken van jouw perfecte plaatje.
De cursus bestaat uit vijf onderdelen:

 • introductie
 • studiofotografie
 • reportagefotografie
 • fotobewerking
 • speciale technieken

In de cursusweken werk je aan een portfolio dat bestaat uit 15 opdrachten die je deels zelfstandig en deels met workshops uitvoert.
Voor deze cursus heb je een spiegelreflex- of systeemcamera nodig.

Informatie

Programma Programma

De cursus bestaat uit 5 onderdelen:

 1. Introductie – 4 dagdelen en 1 workshop.
 2. Studiofotografie – 1 theorieles en 4 workshops.
  Je gaat aan de slag met de thema’s: portret, productfotografie en boudoir fotografie.
 3. Fotobewerking – 4 dagdelen. Je gaat aan de slag met het programma Lightroom Classic.
 4. Speciale fototechnieken – 2 dagdelen en 4 workshops
  Je werkt aan de thema’s: nachtopnames, compactflitser, beweging en architectuur.
 5. Reportagefotografie – 1 dagdeel en 1 workshop. Je maakt een fotoreportage.

Duur en lestijden Duur en lestijden

Duur: De opleiding Vakdiploma Fotografie duurt een half jaar.

Je kunt de opleiding volgen op woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur of op vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Een aantal workshops wordt in het weekend georganiseerd.

De lessen vinden plaats in Dordrecht.

De eerste module (introductie) van de opleiding is eind maart gestart. Maar heb je enige technische basiskennis van fotografie, dan kun je nog tot eind april 2023 instromen in de Vakopleiding .

Certificering Certificering

Je wordt opgeleid voor het Vakdiploma Fotografie. Het examen bestaat uit een toetsing van je theoretische kennis en een beoordeling van je portfolio. Na goede afronding ontvang je een erkend diploma van TCI.
Deelname aan het examen is vrijwillig.

Voor wie Voor wie

Deze cursus is interessant voor iedereen die een basiskennis heeft van fotografie en zich verder wil verdiepen in de technische werking van de camera, belichting en bewerking en die het beeld denken wil ontwikkelen.

Heb je geen goede basiskennis, kijk dan eens bij onze Introductiecursus Fotografie.

 

Studiebelasting Studiebelasting

Studiebelasting is afhankelijk van de eigen ambities en motivatie. In ieder geval wordt er tijdens de cursus gewerkt aan het opbouwen van een portfolio waarvoor opdrachten moeten worden uitgevoerd.

Investering Investering

Lesgeld gehele cursus: 1095,-
Studieboeken: 90,-
Examengeld: 193.- (niet verplicht)

Betaling in 3 termijnen is mogelijk (3 x 379,60).
Er wordt geen BTW in rekening gebracht.

Reviews Reviews

Reacties van oud cursisten:

Danielle Kila: “Haal het beste uit jezelf en je camera en werk met een fantastische leraar toe naar een professioneel level!”

Bert Besems: “Deze opleiding, die op deskundige wijze gegeven werd, heeft mijn kennis en inzicht in de wereld van de fotografie in korte tijd enorm vergroot.”

Ron de Groot: “Voor mensen die het vak echt willen beheersen. Voor de echte vakfotograaf.”

Hilde Gijsberts: “Praktijkgerichte theorie, afwisselende workshops èn het delen van elkaars ervaringen maken de vakopleiding fotografie een inspirerende opleiding.”

Wim Zandee: “Rob van der Pas is een bevlogen docent fotografie. Hij weet in korte tijd aan studenten met verschillende niveaus de geheimen van fotografie uit te leggen, zodat iedereen handvatten heeft om betere foto’s te maken. De cursus vakopleiding fotografie was erg leerzaam en leuk om te doen. Voor wie verder wil dan de standaard foto is dit een echte aanrader. Van Studio en strobist tot actie met beweging, landschap en nachtfotografie, foto’s waar emotie uitspreekt, de juiste compositie, werken met Lightroom etc. Rob leert het je allemaal”

Marijke Aarts: “De cursus vakdiploma fotografie heb ik met veel plezier gevolgd bij de enthousiaste docent Rob vd Pas.
De opdrachten waren heel afwisselend zodat er veel facetten van het fotograferen aan de orde kwamen. Ook de feedback op de gemaakte foto’s vond ik erg leerzaam.
Kortom: de cursus is een aanrader voor wie af wil van de automatische stand op zijn/haar camera!”

Tony Taylor: “Da Vinci made going back to school fun!
What an enjoyable and instructive course, vakfotograaf, with Rob van der Pas and Da Vinci. Recommended for anyone who wants to improve and better their skills in photography.”

Karin Vershock: “De lessen vakfotograaf van Rob zijn goed qua opzet en leerzaam qua inhoud. Alles wordt uitvoerig besproken en je leert ook goed kijken naar foto’s. In discussie met elkaar geeft Rob feedback over foto’s.”

Anja Hagen: “Uitdagende, veelzijdige en leerzame cursus met aansprekende thema’s. Ondanks de corona-maatregelen heeft Rob van der Pas er een aantrekkelijke reeks practische en theoretische lessen van gemaakt. Veel plezier en voldoening beleefd aan het volgen van de opleiding op fijne locaties. Mooi om af te kunnen sluiten met een diploma indien gewenst. Aanrader!”

Hjarald Agnes: “Cursus Vakfotografie is aanrader voor iedereen die hobby fotografie wil ontstijgen!
Na notabene onder andere in fotografie afgestudeerd te zijn op de Willem de Kooning Academie en al jaren beroepsmatig met fotografie bezig te zijn geweest was de technische kant van fotografie mij nooit bijgebracht en alles wat ik wist had ik mezelf dus door ‘Trail & error’ op gevoel aangeleerd. Alleen wist ik eigenlijk nooit waarom, dus koos ervoor om nu een meer technische cursus Vakfotografie bij DaVinci in Dordrecht te volgen bij Rob van der Pas.
Ik heb daar erg van genoten om met een leuke klas mensen en een geduldige uitleg van de immer vriendelijke Rob de ontbrekende puzzelstukjes bij te leren. Ik heb er erg veel aan gehad en heb nog steeds leuke contacten met mijn mede klasgenoten.
Voetnoot: Zo jammer dat een paar azijnpissers hier negatieve ervaringen hebben gedeeld over andere DaVinci opleidingen (waarover ik geen oordeel kan vellen), maar specifiek de cursus vakfotografie van Rob van der Pas kan ik met vijf sterren aanbevelen!”

Petra Peursem: “Maatjes worden met mijn camera. Dat was het anwoord wat ik gaf over wat ik wilde leren tijdens deze opleiding. En die maatjes zijn we geworden door de super leuke en enthousiaste lessen en workshops van Rob vd Pas. Instellingen, avond fotografie, studio fotografie, bewerking, zomaar een aantal dingen van een breed aanbod tijdens de lessen.
Niet alleen maatjes met de camera, maar ook met de rest van de groep geworden en een mooi diploma op zak.”