Ad-projecten op het Da Vinci

Het Da Vinci College Techniek & Media en de Rotterdam Academy werken samen aan het opleiden van engineers naar mbo niveau 4 en associate degree (hbo) niveau. Studenten van de opleiding Middenkader Engineering (mbo) en Associate degree Engineering (hbo) werken samen in concrete, complexe opdrachten, afkomstig uit het bedrijfsleven. De doorlooptijd van zo’n Ad-project is 20 weken. Aan een aantal projecten wordt meerdere periodes van 20 weken gewerkt. Studenten zorgen voor een plan van aanpak en overleggen tussentijds met het opdracht gevende bedrijf. De trajecten worden afgesloten met een presentatie aan bedrijven, docenten, studenten en andere geïnteresseerden. 

Meer weten over de Ad-projecten op het Da Vinci College? Neem contact op Niels Jalving: njalving@davinci.nl of 06 20 20 73 59.

 

Voorbeelden Ad-projecten 2017-2018

 

Duurzame rondvaartboot

Het project Futuro omvat het maken van een hefdak en uitklapbare fenders, zodat een snelle rondvaartboot ontstaat. De boot krijgt bovendien hybride aandrijving, want opdrachtgever Imbarcazione Barone wil er de duurzaamste rondvaartboot van Nederland van maken. Aan dit project wordt in opeenvolgende fases gewerkt. De studenten realiseerden al een elektrisch systeem waarmee de opbouw en ramen van de boot automatisch omhoog en omlaag gaan om lage bruggen te kunnen passeren.

Automatisering van blikpakketten stapelen

In opdracht van Brush HMA B.V. werken studenten aan en verbetering van het productieproces door geautomatiseerd (gerobotiseerd) blikpakketten te stapelen. Een blikpakket is het magnetisch circuit van een motor of generator dat bestaat uit op elkaar gestapelde dunne silicium-staalplaatjes.

Automatisering in scheepsbouw met virtuele robotlasser

De Waal Machinefabriek & Scheepsbouw gaat het proces automatiseren van roeren en lieverjukken aflassen met een lasrobotinstallatie van Valk Welding. Studenten van het Da Vinci College en Hogeschool Rotterdam oefenen met een soortgelijke installatie in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Voor de laswerkzaamheden worden 3D-ontwerpprogramma’s ontworpen, die rechtstreeks een robot aansturen. Ervaren lassers delen hun laskennis, die in het geheugen van de robots wordt opgeslagen. De vakmensen geven met een dummy lastoorts aan hoe de robot moet lassen. Dit traject is onderdeel van het project Toegepaste Innovaties voor Maritieme Automatisering (TIMA).

Concept voor nieuw hellingsysteem

Scheepswerf Offshore Ruijtenberg wil zijn voormalige dwarshelling weer klaarmaken voor gebruik. Doel van de scheepswerf is zich meer toe te leggen op nieuwbouw en meer schepen tegelijkertijd te kunnen repareren en onderhouden. Studenten werken samen met medewerkers van Ruijtenberg aan een nieuw hellingsysteem. De studenten startten met onderzoek naar de verschillende systemen voor dwarshellingen en veiligheidsnormen. Het doel is de bestaande helling veilig en eenvoudig aan te passen aan de huidige normen, zodat er schepen uit het water kunnen worden gehaald.

I love Windpower

Studenten hebben een dynamo en uit natuurvezel versterkte wieken voor een biowindmolen gemaakt. De studenten werken aan een lagerconstructie en de opbouw van wieken en mast.