Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Als je een nieuwe baan of stageplek krijgt, kan je werkgever om een VOG vragen: een Verklaring Omtrent het Gedrag. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je baan of stageplek. Het is een soort verklaring van goed gedrag. Voor sommige beroepen of sectoren is een VOG verplicht, bijvoorbeeld voor een baan bij de overheid.

Wie de VOG krijgt er een?

Staan er geen strafbare feiten op je naam, dan krijg je een VOG. Ben je wel in aanraking geweest met justitie? Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stageplek, maar voor de andere niet. Elke situatie is anders. Een VOG aanvragen moet je dus altijd doen.

Waar de VOG haal ik hem?

Je VOG vraag je aan via de gemeente of online. Je werkgever maakt deze keuze. Heb je geen strafblad, dan heb je de VOG binnen twee weken. Wel een strafblad? Dan moet je wat langer wachten. Binnen acht weken krijg je te horen of je hem wel of niet krijgt.

Wat de VOG als ik hem niet krijg?

Heb je geen VOG gekregen? Geen paniek. Pak een pen of toetsenbord en beschrijf je persoonlijke situatie. Hoe ben je bezig met je toekomst en wie of wat kunnen dat bevestigen? Er wordt dan nog een keer naar je dossier gekeken.

Wil je meteen weten wat jouw kansen zijn op het krijgen van een VOG? Doe de check op watdevog.nl.