Hoe kies je een mbo opleiding die bij je past


Op weg naar morgen

Praten met uw kind over de keuze voor een vervolgopleiding of beroepskeuze is belangrijk. Bekijk het filmpje om te zien wat wel en niet werkt.

Wat kan u als ouder betekenen als uw kind een opleiding gaat kiezen?

Lees onderstaande tips.

Tip 1: Toon interesse
Een goede keuze maken kost tijd en is een spannende keuze. Laat uw kind weten dat u hem of haar wil helpen. Wat verwacht uw kind van u? Begin op tijd te oriënteren. Waar word uw kind blij van? En waar is hij /zij goed in?

Tip 2: Praat met uw kind over mogelijke opleidingskeuzes
Stel vragen en probeer actief te luisteren.

Tip 3: Bekijk de websites van verschillende mbo-scholen
Op onze website vind je bijvoorbeeld meerdere hulpmiddelen die uw kind kunnen helpen, zoals beroepenfilmpjes.

Tip 4: Bespreek samen de opleiding
Voor welk beroep wordt uw kind opgeleid? Hoe is de werkgelegenheid? Hoe staat het met de werkgelegenheid in het vakgebied. De website www.kansopwerk.nl geeft daar meer inzicht in. Kans op werk staat ook op onze website bij elke opleiding onder het kopje studie in cijfers. Daaronder kun je ook lezen hoe tevreden de studenten zijn die deze opleiding volgen.

Tip 5: Laat uw kind ervaring opdoen in het beroepenveld
Stimuleer uw kind op pad te gaan. Laat uw kind praten of mee lopen met iemand die het beroep van zijn of haar keuze uitoefent. Schakel uw eigen netwerk hierbij in.

Tip 6: Kom mee met uw kind naar open dagen en/of informatiemiddagen
Kijk hier voor meer informatie.

Tip 7: Past de opleiding bij uw kind?
Als ouder kent u uw kind als geen ander. Als het goed is kunt u redelijk inschatten of de opleiding bij hem of haar past. Let op theorie/ praktijklessen, zelfstandig of in groepsverband werken, etc.

Tip 8: Steun zijn of haar keuze
Geef uw kind vertrouwen en steun zijn of haar keuzes. Neem een adviserende rol aan. Uw kind mag best twijfelen. Bekijk het bovenstaande filmpje.

Tip 9: Meld uw kind op tijd aan
Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat er plaats is bij de opleiding van de keuze.
Aanmelden kan heel eenvoudig digitaal via: www.davinci.nl/aanmelden.

Tip 10: Bekijk samen met uw kind de website van mbo stad
Dé plek om te ontdekken wat jij wil worden! Alle middelbare beroepsopleidingen in Nederland zijn hier te vinden. Ze zijn verdeeld over 16 domeinen en een heleboel scholen. Ga met uw kind de stad in naar het domein dat hem of haar interesseert. www.mbostad.nl