Studiekeuze hulp

Op weg naar morgen

Praten met uw kind over de keuze voor een vervolgopleiding of beroepskeuze is belangrijk. Bekijk het filmpje om te zien wat wel en niet werkt.

Handige tips

Bekijk samen met uw kind onderstaande tips.

Tip 1:  Begin nu en praat met anderen
Een goede keuze maken kost tijd. Begin op tijd te oriënteren. Denk na over waar je goed in bent en wat bij je past. Praten met anderen helpt je om daar een duidelijk beeld van te krijgen.

Tip 2: Bekijk samen met uw kind de websites van verschillende mbo-scholen
Op onze website vind je bijvoorbeeld meerdere hulpmiddelen die uw kind kunnen helpen, zoals beroepenfilmpjes.

Tip 3: Kijk naar de werkgelegenheid
Hoe staat het met de werkgelegenheid in het vakgebied van de interesse van uw kind? De website www.kansopwerk.nl geeft je daar meer inzicht in. Kans op werk kun je bij iedere opleiding op de opleidingenpagina aanklikken.

Tip 4: Doe ervaring op in het beroepenveld
Ga op pad. Probeer te praten of mee te lopen met iemand die het beroep van je keuze uitoefent. Stel veel vragen. Zie je jezelf dit werk doen?

Tip 5: Ga naar open dagen en informatiedagen
Proef de sfeer op de mbo-locaties. Neem gerust je ouders/verzorgers/broer/zus/vriend/vriendin mee. Zij kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze. Let op: de open dagen beginnen al in november.

Tip 6: Meld je aan voor een meeloopdag of proefstuderen
Je maakt dan kennis met studenten, docenten, lessen en de locatie van een opleiding. Zo krijg je een idee waar je voor kiest.

Tip 7: Meld je op tijd aan. Doe dit zo mogelijk vóór 1 april.
Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat er plaats is bij de opleiding van je keuze.

 

Mbo-stad

Dé plek om te ontdekken wat jij wil worden! Alle middelbare beroepsopleidingen in Nederland zijn hier te vinden. Ze zijn verdeeld over 16 domeinen en een heleboel scholen. Ga met uw kind de stad in naar het domein dat hem of haar interesseert.

Bel ons Mail ons
Home Sluiten