Studeren aan het Da Vinci College

Tijdens de corona-maatregelen

Studeren terwijl er corona-maatregelen gelden is pittig. Helemaal bij een mbo opleiding. Want je leert door te doen. En hoe ‘doe’ je dingen als het vooral via de laptop moet? Je volgt je praktijklessen op school, maar theorielessen ook nog deels thuis via je laptop. Hierdoor mis je (intensief) contact met je medestudenten en je docenten. En laten we eerlijk zijn, naast het studeren is het contact met je vrienden ook steeds meer via de telefoon of laptop. Samen werken studenten en docenten er hard aan om ondanks de corona-maatregelen een goede invulling te geven aan het onderwijs. Op deze pagina vind je informatie over hoe we dit doen. Door bestaande vormen van begeleiding te intensiveren. En nieuwe vormen van begeleiding te ontwikkelen. Meer weten hierover? App ons dan.

Dordts Da Vinci College verwelkomt studenten na maanden weer op school

Dordts Da Vinci College verwelkomt studenten na maanden weer op school

In het nieuws

Studenten met mondkapjes verzamelen zich bij de ingang van het Da Vinci College op het Leerpark in Dordrecht. Na tweeënhalve maand thuisonderwijs mogen mbo’ers vanaf nu ten minste één dag per week naar school. ,,Elkaar zien is écht nodig.’’

Fysieke werkplekken op schoollocaties

Fysieke werkplekken op schoollocaties

Extra begeleiding

Tijdens de lockdown is het thuis studeren niet voor iedere student zo maar te doen. De ene student heeft fysiek geen plek thuis, de andere probeert zich te concentreren terwijl er (te) veel huisgenoten rondlopen. Voor deze studenten is er een fysieke werkplek beschikbaar op het Da Vinci College. Studenten kunnen hiervoor contact opnemen met hun studieloopbaanbegeleider.

Rodney Hop, tweedejaarsstudent smart technologie, maakt gebruik van zo’n werkplek op school. ‘Met mijn studieloopbaanbegeleider heb ik besproken dat het, gezien mijn thuissituatie, voor mij erg lastig is om thuis aan school te werken. Hij attendeerde mij op een plek op school waar ik kan studeren. Daar ben ik heel blij mee. Ik kan mij hier beter concentreren en er is minder afleiding.’ 

Studenten doktersassistent en verpleegkunde helpen met vaccineren

Studenten doktersassistent en verpleegkunde helpen met vaccineren

Zo'n 25 studenten helpen met vaccineren in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. "Fijn dat we ons steentje kunnen bijdragen in het bestrijden van de coronacrisis."

Podcast ‘examineren in coronatijd’

Door de pandemie was het dit afgelopen jaar een uitdaging om onderwijs en proeve van bekwaamheid georganiseerd te krijgen. Studenten die door restricties bij de werkgever niet geëxamineerd konden worden, zaten met de handen in het haar. En de docenten ook. Sector Techniek & Media van het Da Vinci College vond voor de examinering een oplossing op de onderwijsvloer in de Duurzaamheidsfabriek. Podcastmaker Tjip de Jong kwam samen met Peter Loonen van Metis Onderwijsadvies langs om te horen hoe betrokkenen dat voor elkaar hebben gekregen. En om de lessen die wij binnen Da Vinci tijdens dat proces geleerd hebben, vast te leggen om te kunnen delen met andere scholen. 

Bekijk de video of beluister de podcast.

Da Vinci Luisterlijn

Da Vinci Luisterlijn

Van studenten voor studenten

Voel jij je soms eenzaam en heb je behoefte aan een praatje? Bij de Da Vinci Luisterlijn zitten medestudenten klaar om jou een luisterend oor te bieden. Eenzaamheid zit ‘m vaak juist in kleine dingen. Even je nieuwe schoenen laten zien, je onzekerheid delen of gewoon even stoom afblazen. Daarvoor schakel je geen professionele hulp in. Dat kan je het beste bespreken met leeftijdsgenoten. Die snappen waar je mee zit en lopen tegen dezelfde dingen aan.

Reach-out project

Extra begeleiding

Actief contact zoeken met studenten die afglijden

Studenten die het zwaar hebben, door corona en / of andere omstandigheden, kunnen steeds minder naar school komen. Deze verleiding ligt helemaal op de loer in deze coronatijd, wanneer je veel online les hebt.

Maandelijkse ouderavond

Extra begeleiding

Bij de opleiding Software Developer is in het najaar gestart met een maandelijkse online ouderavond. Tijdens deze avond kunnen ouders algemene vragen stellen aan de docenten van hun zoon of dochter. Het onderwijsteam vertelt over de vorderingen van de studie, projecten op school en met werkgevers uit de regio en voorbereiding op stages. Met deze maandelijkse ouderavonden is er meer controle op de aanwezigheid van de studenten en wordt het thuisfront betrokken bij de studie van hun zoon of dochter.

Door de positieve reacties en resultaten gaat dit initiatief ook opgepakt worden bij andere opleidingen. En ook ná corona blijft deze maandelijkse ouderavond.

Studenten ontwikkelen scanner voor 3D modellen

Studenten ontwikkelen scanner voor 3D modellen

Stage / beroepspraktijkvorming

Samen met het innovatieve bedrijf 360Fabriek, creëerde het Da Vinci College een bijzondere alternatieve stage voor 10 studenten. Twintig weken lang werkten studenten aan de ontwikkeling van een nieuwe scanner die vanuit afbeeldingen 3D-modellen ontwikkelt. Een prachtig project, waarmee ze niet alleen ‘state-of-the-art’ kennis opdoen, maar ook een volwaardig aantal praktijkuren draaiden voor hun opleiding.

(afstudeer)Stage: ‘Vertical Farming’

(afstudeer)Stage: ‘Vertical Farming’

Stage / beroepspraktijkvorming

Eind maart 2020 zat docent Mechatronica Martin Borsje enigszins met de handen in het haar. Sommige stagebedrijven konden onze stagiairs niet meer ontvangen, waardoor afstudeerstages in het water vielen. Borsje zocht naar alternatieven. Een daarvan was ‘Vertical Farming’. Een uitdagend en duurzaam project. Studenten van de opleiding Technicus Engineering (Smart Technology, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek) en Mechatronica gaan om de beurt in groepen een deel bestuderen en uitwerken.

Studenten doktersassistent aan de slag in coronateststraat

Studenten doktersassistent aan de slag in coronateststraat

Stage / beroepspraktijkvorming

In het voorjaar van 2020 hebben studenten van de opleiding Doktersassistent praktijkervaring opgedaan in de coronateststraat. En nog steeds zijn studenten daar aan het werk. 'Eigenlijk zou ik deze periode stage lopen, maar alles ligt stil. Toen werd gevraagd wie van ons interesse had om ingezet te worden bij de GGD en heb ik meteen 'ja' gezegd.' Lotte helpt samen met nog zeven andere studenten van de opleiding doktersassistent bij de corona-teststraat van GGD Zuid-Holland Zuid. Een mooie ervaring in de praktijk voor deze studenten! Lotte: 'Zo ben ik toch in de zorgsector bezig en kan ik iets goeds doen in deze tijd.'

Brood en banket van studenten bakkersopleiding naar de Voedselbank

Brood en banket van studenten bakkersopleiding naar de Voedselbank

Stage / beroepspraktijkvorming

Bij de brood- en banketopleidingen bakken studenten in kleine groepjes lekkere producten en leren zo het vak. Normaal gesproken worden de gebakken producten van de bakkers in spé verkocht aan medewerkers. Die werken nu voornamelijk thuis, dus blijven er veel producten over. Die producten worden niet weggegooid. Er is namelijk een mooie samenwerking met de Voedselbank IJssel en Lek gevonden.

Stageopdracht: machine LARS

Stageopdracht: machine LARS

Stage / beroepspraktijkvorming

Van doorgeknipte draden naar een werkende machine

Vier studenten Technicus Engineering hebben tijdens hun 20 weken durende stage in de Duurzaamheidsfabriek met elkaar machine Liquid Automation Robot System (LARS) opnieuw opgebouwd en geprobeerd de machine weer te laten werken. Gaat het lukken om de machine een lekkere milkshake te laten mixen?

Student verpleegkunde springt bij in strijd tegen coronavirus

Student verpleegkunde springt bij in strijd tegen coronavirus

Stage / beroepspraktijkvorming

Wat doe je wanneer je als student gevraagd wordt om bij te springen in de strijd tegen het coronavirus? Romy, student mbo-Verpleegkundige, hoefde niet lang na te denken: ‘Als je voor de zorg kiest, dan doe je dat gewoon.’ Van top tot teen gekleed in beschermende kleding heeft zij geholpen in de huisartsenpost van het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Ze is een mooie praktijkervaring rijker.

Stage lopen in coronatijd

Stage lopen in coronatijd

Stage / beroepspraktijkvorming

Studenten sport en bewegen geven terwijl de zwembaden gesloten zijn zwemles en zorgen dat kinderen toch kunnen afzwemmen.

Wear With Wisdom

Wear With Wisdom

Stage / beroepspraktijkvorming

Wat doe je als je voor het vak Evenement geen ‘echt’ evenement kan organiseren? Dan ga je aan de slag met een online release party! Studenten van de opleiding Travel, Leisure en Hospitality hebben een online evenement georganiseerd over het dragen van mondkapjes: Wear With Wisdom. Creatief concept uitgedacht, zelf mondkapjes gemaakt, clipshoot georganiseerd, promovideo’s gemaakt en als slotactiviteit een online release party.

Contact studenten en SLB’er

Intensievere reguliere begeleiding

Naast de begeleiding van de studieloopbaanbegeleider (SLB’er) zijn er aanvullende vormen van begeleiding voor studenten. Denk hierbij aan gesprekken met de zorg coördinator of loopbaanadviseur, ondersteuning bij rekenen en taal en aangepaste examens. Het inzetten van extra begeleiding gaat in overleg met de SLB’er. Hij of zij zorgt dat de juiste extra ondersteuning wordt ingezet.

Invoering blokschema

Extra begeleiding

Studenten van de opleidingen Design & Media krijgen les in twee blokken per dag. Dat is zowel online als op school. Dit zorgt voor een duidelijke structuur en routine voor studenten. Daarnaast worden de praktijkuren gebruikt voor begeleiding en het beantwoorden van persoonlijke hulpvragen.

Bel ons Mail ons