Studentenbedrijven opleiding Toerisme en recreatie

Dat jongeren kunnen ondernemen bleek dinsdagavond wel bij de eerste aandeelhoudersvergadering in de Leonardozaal van het Da Vinci College op het Leerpark. Dertig derdejaars studenten Toerisme en Recreatie hebben zes bedrijfjes.

Variërend van het verkopen van sieraden tot een 3 in 1 oplader voor elektrische apparaten, opgezet en presenteerden hun plannen aan de aandeelhouders en belangstellenden. Kritische vragen uit het publiek werden afdoend en overtuigend beantwoord. Dit belooft de komende maanden veel bedrijvigheid.

Jong ondernemen

Jong ondernemen is een initiatief van o.a. de Kamer van Koophandel, ABN AMRO en Ministerie van Economische zaken. Het doel van dit project is dat studenten inzicht krijgen in ondernemerschap. Ze leren stapsgewijs een ondernemingsplan te schrijven, krijgen hulp en advies van professionals, doen mee aan wedstrijden en leren behalve ondernemen ook presenteren, samenwerken, communiceren en creatief te denken.

‘Led op’

Dinah, derdejaars student, heeft met haar collega’s het bedrijf ‘Led op’ opgericht. Ze hebben led lampjes uit China geïmporteerd die op het ventiel van de fiets past. Uniek in Nederland! Als je gaat fietsen, dan zie je in het wiel een lichtbaan ontstaan. Dinah legt uit dat hun bedrijf voor veiligheid op de fiets gaat. Bovendien is het ook nog een mooi gezicht. Jacqueline, moeder van Dinah is aandeelhouder. Ze vindt de led verlichting een goed idee, zeker in deze donkere tijden.

Social media versus mond op mond reclame

Winst, vennootbelasting, rendement, invoerrechten, activa, exploitatie- of investeringsbegroting; het zijn woorden die voor deze studenten inmiddels geen geheimen meer hebben. Bovendien weten ze met social media en webwinkel hun toekomstige klanten goed te bereiken. Maar het ouderwetse ‘mond op mond reclame’ blijft toch ook een belangrijk marketinginstrument. Wat ook blijft is een zekere gespannenheid tijdens het presenteren en de grote opluchting bij de studenten als het voorbij is. In April wordt dit project afgerond met een liquidatie van de bedrijfjes. En nu maar hopen op een bloeiende onderneming. De aandeelhouders gaan in ieder geval voor een dubbele  winst!

 

Bel ons Mail ons