Studenten ontwikkelen scanner voor 3D modellen tijdens alternatieve stage

 

Door corona is het voor veel mbo-studenten lastig een stage te vinden. Samen met het innovatieve bedrijf 360Fabriek, creëerde het Da Vinci College een bijzondere alternatieve stage voor 10 studenten. Twintig weken lang werkten studenten aan de ontwikkeling van een nieuwe scanner die vanuit afbeeldingen 3D-modellen ontwikkelt. Een prachtig project, waarmee ze niet alleen ‘state-of-the-art’ kennis opdoen, maar ook een volwaardig aantal praktijkuren draaiden voor hun opleiding.

Jan Verwoerd, founder van 360Fabriek en specialist op het gebied van Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality, werkt vaker samen met stagiaires van het Da Vinci College. Vanwege de coronamaatregelen kon hij dit jaar geen stagiaires op zijn kantoor ontvangen, maar hij had wel een opdracht: ontwikkel een nieuw soort scanner, die een gestructureerde dataset aan foto’s van een object kan maken. Peter Vogelaar, docent en stagebegeleider van het Dordtse Da Vinci College, wist wel raad met de opdracht van Jan. Hij rekruteerde bij de opleidingen Design & Media, Smart technology en Software development tien enthousiaste jongens en meisjes die als team met dit project aan de slag gingen.

Elke maandag was er op school een werkbespreking met Jan en de studenten. Daarnaast hadden ze online ook veel contact. Jan vertelt: “Eigenlijk werken wij in de 360Fabriek altijd al zoals nu in coronatijd. Onze werknemers hebben een grote mate van vrijheid bij het werken aan projecten. Ze kunnen thuis werken of op kantoor, als de klus maar geklaard wordt. De studenten heb ik op dezelfde manier begeleid. Hoe beter zij hun best deden, hoe meer klussen ze kregen. Met zelfs als resultaat dat Marlo van Gulik, student Software development, een 0 urencontract bij ons heeft aangeboden gekregen. Hij gaat samen met Rick, student Smart technology en collega tijdens het project, werken aan een volgende versie van de scanner.”

Marlo is enthousiast over zijn stage bij 360Fabriek. Dat hij veel vanuit huis werkte, heeft hij niet als nadelig ervaren: “In de IT werk je veel online samen, dus de werksfeer heb ik wel ervaren.” En als hij begint over de scanner, dan gaat het een leek duizelen: Raspberry Pi’s, JPEG compressie, buffer, algoritmes, de scanner heeft voor Marlo geen geheimen meer. Ook over zijn vak, programmeren, wil hij wel het één en ander kwijt: “Je kunt er echt alles mee. Overal heb je programmeren nodig. Je staat nooit stil, je kunt altijd blijven groeien. Echt heel vet wat je ermee kunt!”

Voor Jan zijn dit de werknemers van de toekomst. Talentvolle jongens en meisjes die zichzelf skills aanleren, die willen spelen, innoveren en nieuwe toepassingsgebieden willen ontdekken: “Deze jongeren hebben de toekomst en daar werk ik graag aan mee.”


Er is nog steeds een groot tekort aan stageplekken voor mbo studenten. Docenten op het Da Vinci College zoeken samen met studenten en bedrijven naar alternatieve (afstudeer) stageopdrachten. De scanner is daar een mooi voorbeeld van. Studenten van de opleiding Technicus Engineering (Smart Technology, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek), Software development en Design & Media werkten als (stage) opdracht aan deze scanner.