Studenten bouw doen mee aan landelijke ontwerp wedstrijd slimcirculair

Aan de landelijke ontwerpwedstrijd slimcirculair, deden 16 studententeams uit het hele land mee. In opdracht van een bedrijfsleven of een overheidsorganisatie, hebben diverse studententeams de afgelopen maanden gewerkt aan duurzame en circulaire ontwerpen voor nieuwbouw, bestaande bouw of monumenten. De studenten van het Da Vinci College ontvingen tijdens de finale één van de vijf special awards ‘een eervolle vermelding’. 

Het team tweedejaarsstudenten Bouw uit Hardinxveld-Giessedam startte in december 2018 aan een project in opdracht van de gemeente Dordrecht. Het betreft de herbestemming van het gemeentelijke monument de Biesboschhal aan Stadswerven. De groep doorliep een serie aan masterclasses over circulair bouwen en duurzame bouwmaterialen. De gemeente Dordrecht is op zoek naar een passende, nieuwe functie voor de loods en vroeg de studenten een slim, circulair ontwerp te maken.

De Deelfabriek

Het ontwerp dat is uitgewerkt is de Deelfabriek en ligt geheel in lijn met de dynamiek en de economie van de omgeving. Het pand wordt duurzaam gerenoveerd en ingedeeld met zes flexibele kubussen. In de Deelfabriek komen flexplekken, een binnenvaartmuseum, een repaircafé waar mensen samen kunnen klussen en een restaurant waar duurzaam voedsel wordt geserveerd. Verder is het idee dat de invulling van het pand meegroeit met de nieuwbouwwijk die in de omgeving verrijst. Alle kubussen worden anders opgebouwd. Er is er een met een groene gevel, een van bamboe, een ander van hennep, HSB en een opgebouwd uit onderdelen van oude schepen. En tot slot wordt er een kubus voorzien van spijkerbroekisolatie. De studenten zamelen oude broeken in om dit materiaal bijeen te krijgen.

Bekijk hier de video over de Deelfabriek

Winnaars

Op 14 juni 2019 was de finale en koos een jury onder leiding van de Nationale Energiecommissaris, de heer Ruud Koornstra, het ontwerp van Scalda College als het beste circulaire ontwerp. De studenten van het Da Vinci College ontvingen een eervolle vermelding. 

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.