Wat moet je allemaal regelen

De eerste stappen

Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je graag op stage wilt in het buitenland, dan is de eerste stap die je moet ondernemen contact opnemen met je trajectbegeleider. Je trajectbegeleider moet je toestemming geven.

Heb je toestemming dan neem je contact op met contactpersoon voor internationale stages binnen jouw domein. Hij of zij kan je verder helpen.

Drie keer per jaar organiseert Da Vinci College een voorlichting waar je informatie kunt krijgen over een stage in het buitenland. Het is noodzakelijk dat je één van deze bijeenkomsten hebt bijgewoond. Je contactpersoon vertelt je wanneer de eerstvolgende bijeenkomst gepland staat.

Met je contactpersoon bespreek je naar welk land je graag toe wilt. Hij/zij kan je vertellen welke bedrijven er voor jou beschikbaar zijn. Mocht dit niet lukken dan kun je contact opnemen met het International Office.

Zodra je een stageplaats hebt gevonden neem je contact op met het International Office. Met hen maak je afspraken, bespreek je de financiële kant van je stage en je ontvangt een aantal documenten die ingevuld moeten worden.

Stageplek

Een stageplek in het buitenland regelen is vaak lastig. Zeker als ze in dat land een taal spreken die jij niet goed kan verstaan en spreken. Het Da Vinci College werkt samen met scholen in het buitenland die als tussenpersoon fungeren. Maar, we hebben niet in alle landen contactpersonen op scholen. Daarom wordt ook gewerkt met bemiddelingsbureaus, die voor jou een stage en huisvesting kunnen regelen. Hier zijn kosten aan verbonden. De hoogte van het bedrag is per stage verschillend, mede afhankelijk van hoeveel ze voor je regelen. Deze kosten zijn voor je eigen rekening. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een erkend stagebedrijf, via www.stagemarkt.nl.

Accommodatie

Je slaapplek wordt dus in de meeste gevallen voor je geregeld, maar als je zelf op zoek gaat naar een stage dan ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Houd er rekening mee dat de huisvesting vaak minder luxe en soms ook minder schoon is dan dat wij gewend zijn.

Vlucht

De vlucht boek je zelf ongeacht of je een bemiddelingsbureau hebt ingeschakeld of niet. De vlucht boek je natuurlijk niet gelijk nadat je toestemming hebt gehad van je trajectbegeleider. Dit doe je pas zodra je een stageplek hebt gevonden en weet in welke periode je er naar toe gaat. Wanneer je recht hebt op subsidie vergoed vanuit het Erasmus+ project, dan wordt je ticket vergoed.

Beurs

Ga je binnen Europa op stage dan kun je een beurs aanvragen. Dit regelt het International Office voor je. Er zijn voorwaarden verbonden aan het in aanmerking komen voor de subsidie. Je tekent hiervoor een contract. Per week ontvang je een bedrag (dit bedrag kan wisselen, het hangt ervan af hoeveel subsidie beschikbaar is) voor verblijf in het buitenland en je ticketkosten worden hiermee vergoed (goedkoopste ticket). Je krijgt 70% van het totaalbedrag vooraf betaald. Na terugkomst lever je nog een aantal documenten en een verslag in. Als je alles hebt gedaan dat is afgesproken, krijg je de overige 30% uitbetaald.
Als je door eigen schuld niet voldoet aan de voorwaarden of je levert aan het einde van je stage de gevraagde formulieren niet in, dan betaal je het vooraf betaalde bedrag terug.

Belangrijk! Omdat je een deel van het geld krijgt en in het begin van je stage nog geen uitwonende beurs hebt gehad, is het belangrijk dat je zelf geld hebt gespaard. Zeker de eerste weken zijn vaak relatief duur: je moet meestal een borg betalen en spullen aanschaffen voor het wonen. Houd hier dus rekening mee!

Verzekering

Als je naar het buitenland gaat, moet je een goede reisverzekering afsluiten. Je gaat er natuurlijk vanuit dat er niks mis gaat, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Niet alleen op medisch gebied kan er iets fout gaan, maar ook kunnen bijvoorbeeld je spullen (laptop, paspoort, pinpas enz.) gestolen worden.

Tip voor studenten die in Spanje stage gaan lopen: sluit een verzekering af bij OOM Verzekeringen. Hier is de aansprakelijkheid opgenomen in de verzekering.

DUO/Studiefinanciering

Als je studiefinanciering ontvangt en je bent nog thuiswonend, dan kun je een uitwonende studiefinanciering aanvragen voor de periode dat je gaat stagelopen. Ook je OV-reisbewijs kun je tijdelijk stopzetten en in de plaats hiervan een geldbedrag ontvangen voor de periode dat je in het buitenland bent. Hiervoor moet je een document invullen en door school laten ondertekenen en opsturen naar DUO. Je OV kun je stopzetten op een oplaadpunt en hier als je terug bent hier ook activeren. Zie www.duo.nl voor meer informatie.

Handboek stage Europa

Alles op een rijtje! Lees het handboek goed door zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wat jij mag verwachten van de school!

Waar vind ik de documenten die ik nodig heb?

Kijk hier voor de documenten

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.