Zorgstudenten springen bij in strijd tegen coronavirus

‘Flink aanpoten’ is nog zacht uitgedrukt als het gaat om de huidige situatie in de zorg. Zorginstellingen doen er in deze coronatijd alles aan om voldoende mensen op de been te houden om alle taken te vervullen. Daarbij wordt er gezocht naar éxtra mankracht. Niet alleen voormalig zorgprofessionals krijgen de vraag om bij te springen, maar ook op onze studenten wordt soms een beroep gedaan. Zo ook op Romy Beetstra – tweedejaars student Mbo-Verpleegkundige. Toen Romy werd gevraagd om te helpen op de huisartsenpost van het HagaZiekenhuis, twijfelde ze geen moment: “Dat doe je gewoon, als je kiest voor de zorg.”

Romy wil al van jongs af aan de zorg in en is dan ook erg fanatiek. Naast haar ‘normale’ stage werkte ze al als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Dit dankzij haar ouders, die de hulpverleningsorganisatie altijd ondersteunden bij evenementen. Romy ging dan mee om te kijken, daarna om te helpen en uiteindelijk zelf als vrijwilliger. De student heeft inmiddels verschillende interne opleidingen gevolgd, voor ‘evenementen hulpverlener’, ‘noodhulpverlener’ en ‘uitgebreide EHBO’. Toen het coronavirus uitbrak, vroeg het Rode Kruis Romy om bij te springen in het HagaZiekenhuis.

Van top tot teen gekleed in beschermende kleding helpt Romy mee om bij mensen met corona-gerelateerde klachten een nulmeting te doen: temperaturen, ademhaling en pols checken, bloeddruk en saturatie meten. Mensen komen soms in paniek aan, maar de student merkt dat ze patiënten door de metingen rustiger kan krijgen. Dat geeft haar veel voldoening. Een steentje bijdragen aan het welbevinden van andere mensen – met name zieke patiënten – doet ze graag. Dat het zorgberoep door de coronacrisis ineens zoveel meer waardering krijgt, is helemaal fijn, zo vertelt de student. “Als ik met mijn uniform van het Rode Kruis over straat loop, dan krijg ik van wildvreemde mensen complimenten.”

Door deze ervaring is Romy erachter gekomen dat ze geschikt is om in de hectiek van een Eerste Hulppost te werken. Ze benadrukt dat een verpleegkundige niet alleen zorgzaam, flexibel en stressbestendig moet zijn, maar ook autoriteit moet kunnen uitstralen. Dat laatste lukt alleen als je veel kennis hebt. Daarom vindt ze school belangrijk. Zeker de lessen ‘Anatomie’, ‘Pathologie’ en ‘Klinisch redeneren’ helpen volgens de student in haar stage en nu tijdens het werk in de huisartsenpost. Na haar opleiding wil Romy doorstuderen op het hbo; zich specialiseren in Spoedeisende Hulp of Ambulanceverpleegkundige is haar ambitie. Dat gaat deze zorgtopper vast lukken!


Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je ook graag verpleegkundige worden? Kom erbij! Onze bol-opleiding Mbo-Verpleegkundige volg je in Dordrecht of Gorinchem. Doe je liever bbl, dan kun je terecht op onze locaties in Dordrecht of de Hoeksche Waard!