Terug naar het overzicht

Hospitality & Wellness

Zelfstandig werkend bakker

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij houdt van experimenteren, werkt zorgvuldig en bent geduldig! Als zelfstandig werkend bakker maak je in teamverband vaktechnisch perfecte brood- en banketbakkersproducten. Dit doe je op efficiënte wijze waarbij je rekening houdt met hygiëne. Zo bak en creëer je met liefde en plezier brood, hartige producten, taarten en gebak. Ook draai je je hand niet om voor figuren van marsepein en heerlijke bonbons. Wat uit jouw handen komt, smaakt heerlijk en ziet er voortreffelijk uit. Ambachtelijk handwerk voert hierbij de boventoon. Daarnaast maak je gebruik van moderne machines en instrumenten.
Verder houd je je in de functie van zelfstandig werkend bakker bezig met de inkoop en de planning én breng je onervaren collega’s de kneepjes van het vak bij.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding word je klaargestoomd om als zelfstandig bakker aan de slag te gaan. Je leert alles over het maken van brood- en banketproducten, zoals taarten, gebakjes, koekjes, bonbons, marsepein en verschillende soorten brood. Je leert welke ingrediënten je nodig hebt voor een perfect resultaat, hoe je afweegt en deeg en beslag maakt. Ook leer glaceren en decoreren. Daarnaast leer je werken met de machines en gereedschappen in de bakkerij. Hygiënisch werken is heel belangrijk in dit beroep. Daarom leer je ook hoe je alles goed schoon maakt.

Vakken Vakken

In de opleiding Zelfstandig werken bakker niveau 3 krijg je beroepsgerichte vakken. Hierin komende onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Bakkerijproducten en -grondstoffen
 • Gereedschap en apparaten
 • Recepturen
 • Bereidingstechnieken
 • Rijs- en bakprocessen
 • Richtlijnen omtrent veiligheid, hygiëne en kwaliteit
 • Voorraad en beheer
 • Planning en organisatie
 • Productontwikkeling en presentatietechnieken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Op school volg je daarnaast lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Voedingsleer
 • Streekproducten
 • Bereiden van eenvoudige gerechten
 • Engels

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend bakker werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt een middag en een avond naar school.

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen. Daarnaast krijg je les in onze eigen bakkerij met bakkersovens. Hier breng je de geleerde theorie direct in de praktijk. Je maakt onder andere brood(jes), koekjes, chocola, taart en gebak. Deskundige docenten begeleiden je hierbij. Echte klanten kunnen het lekkers dat jij en je medestudenten maken vervolgens kopen.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend bakker werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij bent creatief, kan goed improviseren en steekt graag de handen uit de mouwen. Ook heb je gevoel voor kleur, vorm en smaak. Het bedenken van nieuwe taarten en gebakjes vind je leuk. Je kunt zorgvuldig en hygiënisch werken en functioneert goed in teamverband. Flexibiliteit en stressbestendigheid is een pre. De meeste werkzaamheden voer je, in een hoog tempo, lopend of staand uit. Hiermee en met vroeg opstaan heb jij geen moeite.

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Als zelfstandig werkend bakker ga je aan de slag bij een ambachtelijke bakkerij, een industriële bakkerij, hotel, supermarkt, chocolaterie, croissanterie of lunchroom.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Zelfstandig werkend bakker kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Zelfstandig werkend kok

Horeca

Check opleiding

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Horeca

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.