Terug naar het overzicht

Business

Vestigingsmanager groothandel

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent een commerciële, financiële én logistieke topper! Als vestigingsmanager groothandel beheer je een vestiging tot ongeveer 25 medewerkers. Deze vestiging houdt zich bezig met het inkopen en verkopen van goederen aan andere bedrijven. Denk aan een groothandel die horecaproducten inkoopt en doorverkoopt aan bijvoorbeeld restaurants en verengingen. Of een groothandel in bouwmaterialen of kappersproducten.

Werkzaamheden
Jij bent verantwoordelijk voor de hele gang van zaken in en om het bedrijf. Je plant en coördineert alle werkzaamheden en zorgt ervoor dat de voorraad op peil is. De omzet probeer je te verhogen en je reputatie te verbeteren of te behouden. Hiervoor neem je allerlei beslissingen en stemt het beleid af op de lokale omstandigheden. Ook geef je leiding, begeleid je medewerkers en zorg je voor een fijne werksfeer. Als vestigingsmanager groothandel heb je niet zozeer te maken met directe verkoop. Wel werf je klanten en stel je offertes op. Verder heb je contact met bestaande klanten en zakenrelaties, beheer je het magazijn en coördineer je het logistieke proces.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Vestigingsmanager groothandel leer je een vestiging van een groothandel leiden. Je leert bijvoorbeeld klanten werven en contacten met klanten en leveranciers onderhouden. Ook ga je aan de slag met het analyseren van verkoopcijfers en leer je hoe het logistieke proces in elkaar zit. Daarnaast leer je de voorraad beheren. Leidinggeven is erg belangrijk in deze functie. Dit onderdeel komt dan ook uitgebreid aan bod tijdens de opleiding.

Vakken Vakken

In de opleiding Vestigingsmanager groothandel krijg je beroepsgerichte vakken zoals:

 • Marketing
 • Management
 • Bedrijfseconomie
 • Logistiek
 • Voorraadbeheer
 • Calculatie

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Bij de opleiding Vestigingsmanager groothandel loop je in het tweede en derde leerjaar twee dagen per week stage.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij staat stevig in je schoenen. Je durft beslissingen te nemen en bent stressbestendig. Ook kun je taken verdelen en personeel begeleiden en motiveren. Het is dan ook van belang dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt, communicatief vaardig bent en goed met mensen om kunt gaan. Daarnaast moet je het leuk vinden om oplossingen te bedenken. Niet alles loopt immers altijd zoals je het van tevoren hebt bedacht.

Dit vinden onze studenten

Ik heb stage gelopen bij een horecagroothandel en daar kreeg ik meteen een baan aangeboden. Nu ben ik naast mijn baan bezig met een hbo-opleiding.

Alumni

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Vestigingsmanager groothandel kun je gaan werken bij een of meerdere vestigingen van een groothandelsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Vestigingsmanager groothandel kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn Commerciële Economie, Bedrijfskunde, Ondernemerschap, International Business en Ondernemerschap & Retail Management. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Dordrecht: augustus, Gorinchem: augustus (bij voldoende aanmeldingen)

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent-manager internationale handel

Commercie & ondernemen

Check opleiding

Retailmanager

COMMERCIE & ONDERNEMEN

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.