Terug naar het overzicht

Techniek

Verspaner (2023-2024)

 • Start september 2023 (ook als de instroom doorlopend is)
 • Nieuwe opleidingsnaam: Medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent handig en kunt heel precies en geconcentreerd werken! Verspanen betekent materiaal in de juiste vorm brengen. Als verspaner maak je van materialen als ijzer, metaal en kunststof onderdelen op maat voor specialistische machines en apparatuur. Denk aan onderdelen voor een auto, vliegtuig of schip. Maar, ook voor bijvoorbeeld knieprotheses, echoapparatuur of een tandartsboor. Je werkt aan de hand van een tekening en zet verschillende verspaningstechnieken, zoals draaien, frezen, slijpen en polijsten in. Hiervoor gebruik je een draai- of freesbank of (computergestuurde) machines. Je stelt de machine zo in dat hij op precies de juiste plek boort of freest. Daarna controleer je je werk. Dit luistert heel nauw, anders gebeuren er ongelukken. Je levert dus echt vakwerk.

Als verspaner werk je in een team. Dat doe je onder leiding van een allround precisieverspaner. Die vertelt je precies wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Verspaner leer je de basisvaardigheden van het vak. Je leert tekeningen lezen. Ook leer je verschillende verspanende technieken en je leert om te gaan met snij-span- en meetgereedschappen. Daarnaast ga je aan de slag met een CNC machine en frees- en draaimachines. Werken met apparaten en machines is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding.

Vakken Vakken

In de opleiding Verspaner niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Verspaner kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Verspaner volg je op het Leerpark in Dordrecht. Je hebt hier les in de Duurzaamheidsfabriek, de Maakhal en in theorielokalen. De praktijkruimtes zijn ruim ingericht en voorzien van moderne werkbanken en apparatuur en van CNC-machines om te verspanen. Ook leer je er virtueel lassen en werken met een lasrobot en een waterstraalsnijmachine. De Maakhal gebruiken we voor (grotere) studieprojecten. Hier ga je zowel zelfstandig als met klasgenoten aan de slag. Zo kan het zomaar voorkomen dat je een vuurkorf in elkaar zet, een waterbaan maakt of meehelpt aan de bouw van een bootje.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Verspaner duurt twee jaar. Zowel in leerjaar 1 als in leerjaar 2 loop je in het tweede semester (vanaf februari) 10 lesweken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig en hebt technisch inzicht. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt dan ook erg precies en systematisch. Daar is concentratie voor nodig. Werken aan de hand van een werkinstructie vind je prettig en je kunt daarmee zelfstandig aan de slag. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus.

Dit vinden onze studenten

Draaien, frezen, slijpen; toen ik startte wist ik helemaal niks en moet je me nu eens zien!

Herman
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma Verspaner op zak kun je gaan werken bij een elektrotechnisch bedrijf of in de auto-, vliegtuig- of computerindustrie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Na de opleiding Verspaner kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround precisieverspaner (niveau 3).

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Samenbouwer vliegtuigbouw

Metaaltechniek

Check opleiding

Machineoperator houttechniek

Hout en meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.