Terug naar het overzicht

Techniek

Verspaner (2023-2024)

 • start september 2023 (ook als de instroom doorlopend is)
 • Nieuwe opleidingsnaam: Medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent handig en kunt heel precies en geconcentreerd werken! Verspanen betekent materiaal in de juiste vorm brengen. Als verspaner maak je van materialen als ijzer, metaal en kunststof onderdelen op maat voor specialistische machines en apparatuur. Denk aan onderdelen voor een auto, vliegtuig of schip. Maar, ook voor bijvoorbeeld knieprotheses, echoapparatuur of een tandartsboor. Je werkt aan de hand van een tekening en zet verschillende verspaningstechnieken, zoals draaien, frezen, slijpen en polijsten in. Hiervoor gebruik je een draai- of freesbank of (computergestuurde) machines. Je stelt de machine zo in dat hij op precies op de juiste plek boort of freest. Daarna controleer je je werk. Dit luistert heel nauw, anders gebeuren er ongelukken. Je levert dus echt vakwerk.

Als verspaner werk je in een team. Dat doe je onder leiding van een allround precisieverspaner. Die vertelt je precies wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Verspaner leer je de basisvaardigheden van het vak. Je leert tekeningen lezen. Ook leer je verschillende verspanende technieken en je leert om te gaan met snij-span- en meetgereedschappen. Daarnaast ga je aan de slag met een CNC machine en frees- en draaimachines. Werken met apparaten en machines is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Verspaner niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Verspaner kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Verspaner werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Wijk en Aalburg.
Het Leerpark in Dordrecht is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen. Onze leslocatie in Wijk en Aalburg is in het gebouw van het Willem van Oranje college.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Verspaner werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Leer-werkplekken
Er is ruime keuze in leer-werkplekken. Je kunt kiezen voor:

 1. Een erkend leerbedrijf in jouw regio. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.
 2. Een bedrijfsschool. Wij werken samen met onder andere IHC Technisch Opleidingen Centrum in Kinderdijk. Zij bieden een driejarige opleiding opgesteld door specialistenen uit de IHC-praktijk.
 3. Een bedrijfsvakschool, zoals Metalent. De bedrijfsvakschool neemt je in dienst en regelt werk voor je bij een van de 150 aangesloten leerbedrijven. Zij betalen je opleiding én je fulltime salaris en zorgen voor persoonlijke begeleiding en coaching. Met wekelijks drie dagen werken on the job, één dag theorieles bij Da Vinci en één dag praktijktraining doe je enorm waardevolle praktijkervaring op.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig en hebt technisch inzicht. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt dan ook erg precies en systematisch. Daar is concentratie voor nodig. Werken aan de hand van een werkinstructie vind je prettig en je kunt daarmee zelfstandig aan de slag. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus.

Dit vinden onze studenten

Draaien, frezen, slijpen; toen ik startte wist ik helemaal niks en moet je me nu eens zien!

Herman
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma Verspaner op zak kun je gaan werken bij een elektrotechnisch bedrijf of in de auto-, vliegtuig- of computerindustrie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Na de opleiding Verspaner kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround precisieverspaner (niveau 3).

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Samenbouwer vliegtuigbouw

Metaaltechniek

Check opleiding

Machineoperator houttechniek

Hout en meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.