Terug naar het overzicht

Business

Vakman-ondernemer

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent én vakman of vakvrouw én ondernemer! Als Vakman-ondernemer heb je een onderneming op je eigen vakgebied. Of je nu alles weet van bloemen of chocola of dat je specialist bent op het gebied van uiterlijke verzorging, ICT of techniek. Jouw vakmanschap vormt de basis van je onderneming. Je bent eigen baas en daarmee verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf. Je hebt er alles voor over om je onderneming tot een succes te maken.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens deze eenjarige opleiding zet je je vakmanschap in om succesvol te ondernemen. Het maakt voor deze opleiding niet uit in welke branche je bent opgeleid. Je kan een opleiding hebben gevolgd in de zorg, maar ook in de techniek, handel, commercie, uiterlijke verzorging, sport & beweging enzovoort. Je gaat tijdens de opleiding meteen aan de slag met je eigen onderneming. Tijdens het eerste half jaar van je opleiding schrijf je een ondernemingsplan. Hierbij wordt je begeleid door ervaren ondernemers en je docenten. Het tweede deel van het schooljaar ga je echt ondernemen en behaal je je eerste successen.

Inhoud opleiding
In de opleiding Vakman-ondernemer maak je kennis met de onderwerpen: eigen onderneming, duurzaamheid, personeel & organisatie, competenties, presenteren, netwerken, plannen en organiseren, managen, klantgerichtheid, marketing, promotie, social media, e-commerce.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Vakken Vakken

Tijdens de opleiding Vakman-ondernemer volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Financieel
 • Commercieel
 • HRM

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. De geleerde theorie breng je direct in praktijk. Al in het eerste jaar start je met je eigen onderneming. Docenten en ondernemers begeleiden je hierbij. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Vakman-ondernemer leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Stage Stage

Tijdens de opleiding Vakman-ondernemer loop je wekelijks één dag stage. Dit geeft je de kans om een kijkje te nemen in de keuken van een ander bedrijf. De ideeën en ervaring die je opdoet neem je mee naar je eigen bedrijf.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach. Met behulp van jouw coach bepaal je zelf je eigen leerroute en het tempo waarin je de opleiding volgt. Hij of zij is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Jullie hebben tenminste iedere twee weken een afspraak. Daarin bespreken jullie je studievoortgang en daarnaast is er ook veel aandacht voor je beroeps- en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent ondernemend en sociaal en hard werken is voor jou geen probleem. Uitdagingen ga je graag aan en je zet door. Je voelt je verantwoordelijk voor je onderneming en voor je personeel als je dat hebt. Je weet hoe je je vakmanschap in kan zetten en je hebt financieel en commercieel inzicht. In alles wat je doet stel je de klant centraal. Je bent op de hoogte van trends en ontwikkelingen en gaat hier creatief mee om.

Belangrijk om te weten als je voor dit beroep kiest:
Als eigen baas ben jij verantwoordelijk voor het succes van je onderneming en daarmee voor jouw eigen inkomen. Het is hard werken, je kunt dan ook geen 9 tot 5 mentaliteit hebben.

Dit vinden onze studenten

Tijdens de opleiding moet ik mijn eigen ondernemingsplan schrijven. Zo kan ik meteen starten met mijn eigen bedrijf!

Gaby
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na het volgen van de opleiding ben je ondernemer. Je bent namelijk al gestart met je eigen onderneming.

Studeren Studeren

Wil je blijven studeren, dan geeft de opleiding Vakman-ondernemer je toegang tot een hbo-opleiding. Opleiding die goed aansluiten zijn:

 • Small Business en Retail Management
 • International Business en Management
 • Commerciële Economie

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Doordat je je eigen leerroute bepaalt, kun je ook starten met deze studie wanneer jij wilt. Of het op nou op 1 december is of op 1 april, je bepaalt je eigen startmoment!

Toelating Toelating

Heb jij…

 • Een afgeronde mbo niveau 3 of 4 opleiding,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Ondernemer retail

Commercie & ondernemen

Check opleiding

Leidinggevende team/afdeling/project

Management

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.