Terug naar het overzicht

Business

Vakman-ondernemer

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent én vakman of vakvrouw én ondernemer! Als Vakman-ondernemer heb je een onderneming op je eigen vakgebied. Of je nu alles weet van bloemen of chocola of dat je specialist bent op het gebied van uiterlijke verzorging, ICT of techniek. Jouw vakmanschap vormt de basis van je onderneming. Je bent eigen baas en daarmee verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf. Je hebt er alles voor over om je onderneming tot een succes te maken.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens deze eenjarige opleiding zet je je vakmanschap in om succesvol te ondernemen. Het maakt voor deze opleiding niet uit in welke branche je bent opgeleid. Je kan een opleiding hebben gevolgd in de zorg, maar ook in de techniek, handel, commercie, uiterlijke verzorging, sport & beweging enzovoort. Je gaat tijdens de opleiding meteen aan de slag met je eigen onderneming. Tijdens het eerste half jaar van je opleiding schrijf je een ondernemingsplan. Hierbij wordt je begeleid door ervaren ondernemers en je docenten. Het tweede deel van het schooljaar ga je echt ondernemen en behaal je je eerste successen en leer je in te spelen op onverwachte situaties.

BBL-opleiding
Bij deze praktijkgerichte opleiding ga je één dag (of een dag en een avond) per week naar school.

Vakken Vakken

Tijdens de opleiding Vakman-ondernemer volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Financieel
 • Commercieel
 • HRM

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Internationaal overbruggen
 • Duurzaamheid
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

 

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent ondernemend en sociaal en hard werken is voor jou geen probleem. Uitdagingen ga je graag aan en je zet door. Je voelt je verantwoordelijk voor je onderneming en voor je personeel als je dat hebt. Je weet hoe je je vakmanschap in kan zetten en je hebt financieel en commercieel inzicht. In alles wat je doet stel je de klant centraal. Je bent op de hoogte van trends en ontwikkelingen en gaat hier creatief mee om.

Belangrijk om te weten als je voor dit beroep kiest:
Als eigen baas ben jij verantwoordelijk voor het succes van je onderneming en daarmee voor jouw eigen inkomen. Het is hard werken, je kunt dan ook geen 9 tot 5 mentaliteit hebben.

Dit vinden onze studenten

Tijdens de opleiding moet ik mijn eigen ondernemingsplan schrijven. Zo kan ik meteen starten met mijn eigen bedrijf!

Gaby
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na het volgen van de opleiding ben je ondernemer. Je bent namelijk al gestart met je eigen onderneming.

Studeren Studeren

Wil je blijven studeren, dan geeft de opleiding Vakman-ondernemer je toegang tot een hbo-opleiding. Opleiding die goed aansluiten zijn:

 • Small Business en Retail Management
 • International Business en Management
 • Commerciële Economie

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • Een afgeronde mbo niveau 3 of 4 opleiding,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding.

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Ondernemer handel

Business > Commercie & retail

Check opleiding

Leidinggevende team/afdeling/ project

Business > Management

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.