Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Technisch Leidinggevende

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team. Je plant en organiseert werk van je afdeling of van een project. Dit doe je meestal naast je normale werkzaamheden. Je bent in staat om anderen aan te sturen, invloed uit te oefenen op andere partijen, zaken te regelen en situaties naar je hand te zetten.

Je bent eindverantwoordelijk voor je team, voor de uitgevoerde werkzaamheden, het onderhoud van materiaal en voor de werkomgeving. Dat vraagt om organisatorische vaardigheden en een goede communicatie. Je handelt gedisciplineerd en consequent en bent een voorbeeld voor je team. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor klanten en leveranciers. Ook zorg je ervoor dat je collega’s veilig en milieuverantwoord werken. Kortom, door jou loopt alles op de werkplaats op rolletjes!

Meer informatie

Wat leer je? Wat leer je?

De opleiding wordt gegeven in de inspirerende omgeving van het Leerpark in Dordrecht. Je vormt een klas samen met collega’s uit verschillende branches. Elke week werk je aan projecten, waarbij je ondersteunende lessen krijgt. Dat varieert van projectmatig werken en leidinggeven tot kwaliteitsmanagement en analyseren van bedrijfsprocessen. Alle onderdelen die aan bod komen vind je onder het kopje ‘vakken’. De opdrachten voer je uit binnen je leerbedrijf. Zo pas je de opgedane kennis en vaardigheden toe in de dagelijke praktijk. Niet alleen jij, maar ook je collega’s en je werkgever profiteren zo direct van wat jij leert.

De opleiding start met het opstellen van jouw Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Aan de hand van dit document ga jij je vaardigheden verder ontwikkelen. Aan het einde van de opleiding schrijf je een Ambitie Plan. In dit Ambitie Plan formuleer jij je korte termijnplannen voor het bedrijf, het team en jezelf.

Vakken Vakken

De modules die in deze opleiding aan bod komen zijn:

 • Reflectie & Persoonlijk Ontwikkelings Plan
 • Projectbeheersing
 • Planning
 • Organiseren
 • Werkoverleggen
 • Methodisch werken
 • Kwaliteitsbewaking
 • Risicobeheersing & Continuïteit
 • Kostenbewaking
 • Communicatie intern en extern
 • Begeleiden van medewerkers
 • Onderhoud en Veiligheid
 • Inspelen op innovaties

Je volgt ook de algemene vakken Nederlands, Burgerschap, Engels en Rekenen.

Keuzedelen Keuzedelen

Naast de basisvakken kies je op het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat.

In deze opleiding bieden wij het keuzedeel:

 • Inspelen op Innovaties

Het is ook mogelijk om extra modules te volgen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Extra modules:

 • Calculeren in de Sector Techniek & Gebouwde Omgeving
 • Klantcontact & Verkoop

Leeromgeving Leeromgeving

Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen. Lekker persoonlijk dus! We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en gaat daarnaast één dag of twee dagdelen naar school.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Jouw slb’er is het aanspreekpunt voor vragen of problemen. En je bespreekt met hem of haar regelmatig je studievoortgang, beroepsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Ons zorgteam helpt je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Meld je dan meteen aan

Dit vinden onze studenten

Ik was op een moment aangekomen dat ik wel een stap in mijn carrière wilde maken. Deze opleiding kwam precies op het goede moment.

Tim
Technisch geschoolde werknemer

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding kan je gaan werken als leidinggevende in diverse technische bedrijven.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een toffe baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Je kunt met je diploma Technisch Leidinggevende ook doorstromen naar het hbo. HBO Bouwkunde, HBO Werktuigbouwkunde, HBO Engineering of HBO Bedrijfskunde zijn onder andere logische vervolgstudies.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

September 2022

Toelating Toelating

Je hebt een afgeronde niveau 3 of 4 opleiding in een technische richting. Daarnaast ben je werkzaam in 1 van de technische sectoren van mobiliteit, bouw, metaal, installatie of elektra.

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.