Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Straatmaker opperman

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je werkt bij een bestratingsbedrijf en wordt ingezet voor de aanleg van straten in een nieuwbouwwijk of de herbestrating van een plein. De opdrachtgever is meestal een gemeente. Soms heb je ook opdrachten bij particulieren en bedrijven. Je werkt meestal met een vaste collega. Als opperman straatmaker ben je bezig met ontgraven, aanvullen en verdichten van grond, uitzetten van hoogtes en richtingen en bestraten van wegen, trottoirs, bedrijfsterreinen en pleinen. Maar ook met stellen van banden en kolken, plaatsen van straatpotten en putranden. Ook voer je voorbereidend werk uit (stenen klaarleggen, gereedschap checken) en ruim je na afloop netjes je werkplek op. Een opperman heeft vooral een assisterende taak.

Wat leer je? Wat leer je?

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Straatmaker opperman bestrating duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een middag en een avond naar school.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

Je krijgt theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert tekening lezen, hoogtes overbrengen, omgaan met kabels en leidingen, grondwerk profileren, egaliseren en verdichten, sleuven graven, aanvullen en verdichten, wegfunderingen en verhardingsmaterialen uitbreken, aan- brengen en repareren, dwarsprofielen berekenen en uitzetten, verschillende soorten straatwerk aanbrengen.

De algemene vakken zijn: Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je komt een middag en een avond naar school.

Veilig leren
De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie, vertrouwd en persoonlijk. Deze leeromgeving sluit ook naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er is hier bijvoorbeeld een echte ‘zandbak’ aanwezig waarin je kunt graven. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een middag en avond naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je weet van aanpakken en vindt het prettig om in de buitenlucht te werken. Je hebt technisch inzicht en bent handig. Instructies opvolgen kun je goed en je vindt het fijn om in een team te werken. Als vakman grond,- water-, en wegenbouw werk je in wisselende diensten. Dit is voor jou geen probleem. Je bent flexibel.

Dit vinden onze studenten

We werken meestal met z'n tweeën en hebben onderling een taakverdeling afgesproken.

Bram
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Je bent werkzaam in een bedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, water- en wegenbouw. Je opdrachtgevers bestaan onder andere uit aannemers, het particuliere bedrijfsleven of overheidsinstellingen zoals Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeentes.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Vakman grond-, water-, en wegenbouw kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround Vakman grond-, water-, en wegenbouw (niveau 3).

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Metselaar

Bouw, onderhoud en verbouw

Check opleiding

Machinaal houtbewerker

Hout en meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.