Terug naar het overzicht

Techniek

Scheepsbouwer (2022-2023)

Instroom doorlopend

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent handig, weet van aanpakken en meewerken aan de bouw een schip, dat lijkt jou wel wat! Baggerschepen, marineschepen, zeeschepen, zeiljachten… Als scheepsbouwer bouw je verschillende soorten nieuwe schepen. Daarnaast repareer en modificeer je vaartuigen. Kwaliteit is bij dit werk heel belangrijk. Al met een kleine gaatje kan een schip zinken. Je werkt met (roestvrij) staal en aluminium, aan de hand van een constructietekening. Daarvoor gebruik je verschillende technieken, zoals snijbranden, walsen en persen. En om onderdelen perfect op elkaar aan te laten sluiten, zet je lastechnieken in.
Bij reparatie- en modificatiewerkzaamheden heb je te maken met allerlei verschillende constructies, met ieder hun eigen producteisen en werkprocedures. Dit is best complex en vraagt om vakmanschap.

Als scheepsbouwer begeleid je collega’s en zorg je ervoor dat zij net zo foutloos en veilig werken als jij.

 

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Scheepsbouwer leer je werken met (roestvrij)staal en aluminium. Je leert constructietekeningen lezen en maten en vormen opmeten. Ook leer je machines en apparaten instellen en ga je aan de slag met de technieken, zoals snijbranden, persen, walsen en lassen. Daarnaast leer je onderdelen monteren en je werk beoordelen en controleren. Je werkt met grote apparaten en machines. Dit is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding. Tenslotte leer je hoe je collega’s kunt begeleiden.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Scheepsbouwer niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Scheepsbouwer kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Scheepsbouwer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school. Het Leerpark is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Scheepsbouwer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Leer-werkplekken
Er is ruime keuze in leer-werkplekken. Je kunt kiezen voor:

 1. Een erkend leerbedrijf in jouw regio. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.
 2. Een bedrijfsschool. Wij werken samen met onder andere IHC Technisch Opleidingen Centrum in Kinderdijk. Zij bieden een driejarige opleiding opgesteld door specialistenen uit de IHC-praktijk.
 3. Een bedrijfsvakschool, zoals Metalent. De bedrijfsvakschool neemt je in dienst en regelt werk voor je bij een van de 150 aangesloten leerbedrijven. Zij betalen je opleiding én je fulltime salaris en zorgen voor persoonlijke begeleiding en coaching. Met wekelijks drie dagen werken on the job, één dag theorieles bij Da Vinci en één dag praktijktraining doe je enorm waardevolle praktijkervaring op.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig, hebt technisch inzicht en hebt affiniteit met scheepsbouw. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt daarom erg precies. Ook heb je oog voor detail. Dit is nodig om fouten tijdig te ontdekken en deze te herstellen voor oplevering. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus. Je kunt goed zelfstandig werken en bent ook een teamplayer. Samen werk je toe naar een mooi resultaat. Het aansturen en begeleiden van je minder ervaren collega’s vind je leuk en gaat je goed af.

Dit vinden onze studenten

Als scheepsbouwer is het belangrijk om zorgvuldig te werken en je werk te controleren.

Thijn
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Scheepsbouwer niveau 3 kun je aan de slag in de metaalproductie, bij toeleveringsbedrijven en in de machine- en apparatenbouw, waaronder de scheepsbouw en offshore.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Scheepsbouwer niveau 3 op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn Technicus Engineering werktuigbouwkunde en Technicus Mechatronica systemen.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

allround precisieverspaner

Metaaltechniek

Check opleiding

Allround constructiewerker

METAALTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.