Terug naar het overzicht

Design & Media

Ruimtelijk vormgever

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij hebt oog voor detail en gevoel voor kleuren en materialen! Als ruimtelijk vormgever ben je ontwerper. Je maakt ruimtelijke ontwerpen voor onder andere stands, decors, winkelinrichtingen en displays. Je gaat aan de slag aan de hand van een opdracht. Bij de ontwikkeling van een concept, ontwerp, visualisatie en de realisatie hiervan stel je je klantgericht op. Een goede communicatie met de opdrachtgever is belangrijk. Dit stelt je in staat de eisen en wensen van de opdrachtgever te vertalen en verbinding te maken tussen de opdracht en je eigen stijl. Met verschillende materialen en softwareprogramma’s maak je maquettes (op schaal) en computerpresentaties. Ben je blij met het resultaat, dan presenteer je de concepten en ontwerpen aan je opdrachtgever.

Wat leer je? Wat leer je?

Bij de opleiding Ruimtelijk vormgever leer je vorm te geven aan concepten voor productpresentaties en ruimtelijke vormgeving. Je combineert deze vormgeving met technische aspecten. Je gaat aan de slag met verschillende materialen en softwareprogramma’s. Met behulp van deze onderdelen geef je stands, winkelinterieurs, product- en bedrijfspresentaties of displays vorm. Door communicatie met de opdrachtgever maak je een verbinding tussen de opdracht en je eigen stijl.

Basisjaar
In leerjaar 1 start je met een basisjaar. De opleiding Ruimtelijk vormgever heeft in de basis veel raakvlakken met de opleiding Mediavormgever. In dit jaar maak je kennis met het ontwerpproces en de vaktechnische kennis op het gebied van vorm- kleur- en materiaalgebruik én van realisatie- en productietechnieken. Ook ontwikkel je gevoel voor styling, maten en verhoudingen. Daarnaast leer je werken met 2D en 3D computerprogramma’s. De opleiding besteedt veel aandacht aan je algemene persoonlijke ontwikkeling. Je loopbaanbegeleider begeleidt je hierbij.

Vervolg van de opleiding
Later in de opleiding Ruimtelijk vormgever werk je aan praktische projecten en echte opdrachten van bedrijven uit de regio. Je ontwerpt stands, verpakkingen en de inrichting van winkels. Hiermee verdiep je je vaktechnische kennis en ontwikkel je vaardigheden en een werkhouding die passen bij dit beroep. Ook leer je het ontwerpproces zelfstandig doorlopen en uitvoeren.

Individueel leren
Deze opleiding duurt in principe 4 jaar. Maar, het is mogelijk de opleiding te versnellen. Je volgt deze opleiding namelijk volgens het principe ‘individueel leren’. Dat betekent dat je grotendeels werkt in je eigen studietempo. Dit kan omdat we werken met modules.

Aandacht voor ondernemerschap
Er is speciale aandacht voor ondernemerschap in deze opleiding. Je leert hoe je jezelf het best presenteert bij opdrachtgevers en wat er allemaal komt kijken bij het beginnen van een eigen bedrijf.

Vakken Vakken

In de opleiding Ruimtelijk vormgever is de lestijd naast ‘project’ onderverdeeld in ‘basisleer’ en ‘vakleer’. Bij basisleer werk je aan vaardigheden, zoals je beroepshouding en communicatie skills. In vakleer worden vakspecifieke onderdelen behandeld, zoals:

 • Marketing & Communicatie
 • Ondernemerschap
 • Vormgeving
 • Ontwerpen (je leert werken met onder andere Photoshop, Illustrator en Indesign)

Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Internationalisering
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

De opleiding Ruimtelijk vormgever wordt gegeven op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. De sfeer is gemoedelijk en is er plaats voor ieder individu. We kennen jou persoonlijk, hebben een goed georganiseerde studentenbegeleiding en coachen je door de opleiding heen.

Praktijkgericht onderwijs
Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep. Onze docenten werken zelf in de creatieve sector en geven praktijkgerichte lessen en workshops. Theorielessen volg je in een lokaal, online of in de studio. De studio is ook de plaats op school waar jij werkt aan opdrachten. Vaak zijn dit opdrachten van bedrijven uit de regio. In de studio is materiaal, zoals foto- en filmcamera’s aanwezig waar je gebruik van kunt maken. Ook is er altijd een docent aanwezig waarmee je jouw werk kunt reflecteren.

Cross mediaal werken
De opleidingen van Design & Media worden in hetzelfde gebouw gegeven als de ICT opleidingen van Da Vinci College. We stimuleren cross mediaal werken. Dat betekent dat het voor kan komen dat jij samen met een student van de opleiding Software developer of Mediavormgever werkt aan een leeropdracht. Handig en leerzaam! In het werkende leven werk je immers ook samen in projectteams.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Zowel in het tweede als derde jaar van de opleiding Ruimtelijk vormgever loop je 20 werken stage.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.
We merken dat studenten van de creatieve opleidingen vaak wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Geldt dit ook voor jou, dan begeleiden onze zorgcoördinator en studiecoaches je hier goed bij. Deze begeleiding is oplossings- en handelingsgericht en hierin staan zowel jij als het onderwijs centraal.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen, dan helpen onze begeleiders je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent creatief en visueel ingesteld. Ook heb je oog voor detail en gevoel voor kleuren en materialen. Uiteraard zijn technische vaardigheden zoals werken met ontwerpprogramma’s op computers heel belangrijk. Omdat je werkt met 3D- en 4D-ontwerpen is het van belang dat je ruimtelijk inzicht hebt. Om een opdracht helder te krijgen moet je goed naar een klant kunnen luisteren en je in hem of haar kunnen verplaatsen. Meestal werk je in een team aan een opdracht. Goed kunnen samenwerken en duidelijk communiceren is dan ook belangrijk. Je mengt je in een gesprek, stelt kritische vragen, geeft adviezen en brengt ideeën in. Daarnaast ben je kostenbewust, oplossingsgericht en in staat om kritiek op je werk te verwerken.

Dit vinden onze studenten

Om iets 'simpels' als een display te ontwerpen, moet je met veel verschillende dingen rekening houden. Dat vind ik leuk om te doen.

Steve
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Ruimtelijk vormgever kun je aan het werk bij:

 • Communicatiebureaus
 • Reclamebureaus
 • Gespecialiseerde ontwerpbureaus
 • Vormgeefstudio’s
 • Webdesignbureaus
 • Multimediabedrijven
 • Audiovisuele bedrijven
 • Uitgeverijen
 • Drukkerijen.

Binnen het bedrijf werk je op de afdeling voor de vormgeving van media-uitingen. Ook kun je werken als zelfstandig ondernemer of freelancer werken.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Ruimelijk vormgever (niveau 4) kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Een opleiding die goed aansluit is bijvoorbeeld de Kunstacademie. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september (individuele uitzonderingen zijn mogelijk)

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Goed om te weten
Tijdens de intake werk je aan een opdracht. Deze wordt samen met je portfolio beoordeeld.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Mediavormgever

Design & Media

Check opleiding

Ondernemend meubelmaker

Hout en meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.