Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Uitvoerder bouw/infra

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij hebt technisch inzicht, bent een regelaar en schakelen met verschillende mensen gaat je goed af! Een woonwijk, een snelweg, een spoorweg, een tunnel… Als uitvoerder bouw/infra ben jij verantwoordelijk voor verschillende bouwprojecten en het aansturen van je collega’s. Je bereidt de werkzaamheden van een project voor. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle bouwvakkers weten wat ze moeten doen. Ook regel je dat benodigde materialen, zoals cement, hout en gereedschap op het juiste moment aanwezig zijn. Als er iets misgaat, los jij het op. Je hebt het contact met leveranciers en onderaannemers. Daarnaast bewaak je de kwaliteit en de voortgang van het werk en de uitgaven. Waar nodig stuur je bij. Zorgen voor de veiligheid op de bouwplaats is ook een heel belangrijk onderdeel van je functie.

Baanperspectief
Veel van onze huidige infrastructuur is gebouwd in de jaren 50 en 60. De levensduur hiervan eindigt de komende jaren. De vervanging biedt kansen om de infrastructuur toekomstbestendiger, veiliger en duurzamer te maken. Hierbij spelen ontwikkelingen als klimaatverandering, energietransitie, gebruik van grondstoffen en digitalisering een grote rol. De infrasector staat voor een enorme opgave. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel. Ook in de bouw zijn er grote personeelstekorten. Bedrijven staan echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Uitvoerder bouw/infra leer je alles over de verschillende onderdelen van een bouwproces. Je leert welke verschillende bouwwerken er zijn in de bouw en infra. Je leert bouwtekeningen lezen en planningen en begrotingen maken. Het bewaken van de kwaliteit en de veiligheid is van groot belang in je toekomstige beroep. Dit wordt dan ook uitgebreid behandeld. Daarnaast leer je taken verdelen, dagelijkse problemen oplossen en leidinggeven.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding, speciaal voor studenten die de opleiding Timmeren, Metselen of Tegelzetten op niveau 3 hebben afgerond of die al langere tijd werken en uitvoerder willen worden. Je werkt vijf dagen per week en gaat twee avonden naar school. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je praktijkopleider, aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Uitvoerder bouw/infra niveau 4 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Bestellen van materialen
  • Regelen van personeel
  • Administratie van bouwprojecten
  • Organisatie van bouwprojecten
  • Begrotingen maken
  • (Duurzaam) leidinggeven op een bouwplaats
  • Duurzaam bouwen
  • AutoCAD tekenen
  • Mechanica

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Ondernemerschap
  • Innovaties in het vakgebied
  • Duurzaamheid
  • Buitenlandse taal
  • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Uitvoerder bouw/infra werk je vijf dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt twee avonden naar school. Deze opleiding wordt gegeven op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Je krijgt les in vaste lokalen op een inspirerende locatie en van een constante groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Uitvoerder bouw/infra werk je vijf dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een middag en avond naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij bent rekenkundig sterk en hebt technisch inzicht. Je kunt goed plannen en organiseren, bent zelfstandig en hebt een goed gevoel voor verantwoordelijkheid. Daarnaast heb je geen moeite met het nemen van beslissingen. In jouw functie heb je te maken met met heel veel verschillende mensen en organisaties. Het is dan ook belangrijk dat je communicatief vaardig bent en duidelijke instructies kunt geven.

Dit vinden onze studenten

Het is je taak om te organiseren dat alles volgens planning verloopt. Dat is soms best lastig.

Nikola
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met het diploma Uitvoerder bouw/infra op niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

Werken Werken

Na de opleiding Uitvoerder bouw/infra kun je aan het werk in de sector bouw, infra of gespecialiseerde aannemerij.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2 of 3;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MIDDENKADER FUNCTIONARIS GROND-, WEG- EN WATERBOUW (BOL/BBL)

Bouw & Infra > Civiele techniek/Infra

Check opleiding

MIDDENKADER FUNCTIONARIS BOUW (BOL/BBL)

Bouw & Infra > Bouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.