Terug naar het overzicht

Techniek

Monteur elektrotechnische systemen

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je hebt technisch inzicht, werkt heel precies en houdt van kabels, draden en schakelkasten! Als monteur elektrotechnische systemen werk je bij bedrijven die elektrotechnische apparatuur of complete elektrotechnische systemen maken. Je werkt zelfstandig of in teamverband in de werkplaats of op locatie bij de klant. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn elektrotechnische industriële systemen voor nodig. Denk aan systemen die verkeerslichten regelen en aan printplaten die worden gebruikt voor mobiele telefoons. Maar ook aan vul- en verpakkingsmachines, liften en windmolens. Aan de hand van een tekening maak je de onderdelen. Vervolgens stel je de onderdelen samen tot een product, sluit je het product aan, regel je het in en stel je het af. Als laatste test je of alles goed en veilig werkt.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

 

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Monteur elektrotechnische systemen krijg je les in elektrotechniek, elektronica en ICT. Je leert hoe elektrotechnische producten, zoals verkeerslichten of wasmachines werken. Ook leer je hoe je deze producten in elkaar te zet, hoe je ze aansluit en vervolgens test. Daarnaast leer je metingen te doen.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Monteur elektrotechnische systemen niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Monteur elektrotechnische installaties werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen per week naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of in de schoollocatie van het Willem van Oranje college in Wijk en Aalburg. In Dordrecht zit je met je opleiding in een eigen gebouw. In Wijk en Aalburg hebben we voor de mbo-technische opleidingen een apart lokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Monteur elektrotechnische systemen werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Naast werken ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Ben je jonger dan 18, dan ga je één dag per week naar school. Ben je bij aanvang van de opleiding ouder dan 18, dan is dat iedere week een middag en een avond. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht, werkt graag met je handen en kunt goed instructies opvolgen. Met elektriciteit werken luistert nauw. Je werkt dan ook heel precies. Je vindt het prima om zelfstandig aan de slag te gaan, maar werkt net zo lief met een team. Omdat je meestal op locatie bij een klant werkt, ben je veel op pad. Voor jou één van de pluspunten van het beroep!

Dit vinden onze studenten

Na de eerste storing die ik zelfstandig had opgelost voelde ik me echt trots. Ik kan dit dus.

Manuela
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Als monteur elektrotechnische systemen ga je aan de slag bij bedrijven die elektrotechnische apparatuur en complete elektrotechnische systemen maken.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Na de opleiding Monteur elektrotechnische systemen kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is bijvoorbeeld Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES

ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

Monteur service en onderhoud installaties en systemen

INSTALLATIETECHNIEK WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.